Είναι η πρώτη φορά που γάλλος πρόεδρος δεν μασάει τα λόγια του. Μιλώντας σε ξένους πρέσβεις, ο Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε τις προτεραιότητες της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής.
«Το ισλαμικό κράτος είναι ο εχθρός μας» είπε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπατριωτών μας».
«Η εγκαθίδρυση της ειρήνης και η σταθερότητα στο Ιράκ και στη Συρία είναι, από αυτή την άποψη μια ζωτική προτεραιότητα για την Γαλλία» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εξήγησε την αλλαγή της μεθόδου του στο πρόβλημα της Συρίας: η αποχώρηση από την εξουσία του Μπασάρ Αλ Ασαντ, δεν είναι πια καθοριστικός όρος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Μακρόν υποστήριξε, επίσης, ότι μόνο η πολιτική διαδικασία θα επιτρέψει το ξερίζωμα των τρομοκρατών «ώστε να μην εγκατασταθούν στα νότια της Λιβύης και της Αλγερίας και χρησιμοποιήσουν την περιοχή ως μετόπισθεν της τρομοκρατίας». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα ορισθεί ειδικός απεσταλμένος για την ανάπτυξη και την ασφάλεια στη Σαχάρα και ότι θα γίνει συνάντηση, τέλη Σεπτεμβρίου, στην Λιβύη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θέλει περισσότερη διαφάνεια για όλες τις μορφές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθεί διεθνής συνάντηση στο Παρίσι, στις αρχές του 2018, γι’αυτό το σκοπό.
Η μεταναστευτική κρίση
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, η οποία κράτησε πάνω από μια ώρα, ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε και στην μεταναστευτική κρίση. Ανακοίνωσε ειδικότερα τον διορισμό ενός πρέσβη με ρόλο να συντονίζει τις δράσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Αφρική μόνη απέναντι στο δημογραφικό, οικονομικό και κλιματικό στοίχημα (…) Στην Αφρική παίζεται εν πολλοίς το μέλλον του κόσμου», είπε.
Ο κ. Μακρόν δήλωσε, μάλιστα, ότι η βόρεια Αφρική «είναι μια προτεραιότητα δράσης για την Γαλλία» και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί προσεχώς στην Ouagadougou, την πρωτεύουσα της Burkina Faso, με στόχο να δημιουργηθεί «ένας άξονας Αφρικής, Μεσογείου και Ευρώπης».
Δικτατορία ο Μαδούρο
Στην ίδια ομιλία, ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε, για πρώτη φορά, το καθεστώς Μαδούρο, στην Βενεζουέλα, «δικτατορία».
«Μια δικτατορία η οποία προσπαθεί να επιβιώσει προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος σχετικά με την σοβαρή κρίση η οποία απειλεί την Βενεζουέλα τους τελευταίους μήνες και προκάλεσε ήδη τον θάνατο 130 ανθρώπων.