Η έντονη ενόχληση των ΗΠΑ για την υπόθεση του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού επιχειρήθηκε από ορισμένα ΜΜΕ να επισκιάσει τον ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον και την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι. Μέσα από αυτές τις συνομιλίες προέκυψε και μία είδηση οικονομικού ενδιαφέροντος ωστόσο, η οποία πέρασε στα ψηλά.
Αυτή είναι πώς οι ΗΠΑ και μέσω του κ. Κέρι δεσμεύτηκαν πώς θα κάνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν και σήμερα και στο μέλλον την Ελλάδα μέσω ενός «πακέτου» που θα αφορά σε επενδύσεις και ανάπτυξη, κυρίως του εμπορίου, γιατί, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της γύρω περιοχής.
Η στάση αυτή των ΗΠΑ ασφαλώς συνδέεται με τις σχέσεις που αναπτύσσει η Αθήνα με τη Μόσχα τελευταίως, για τις οποίες αρκετοί λένε πώς η Ουάσιγκτον είναι ενοχλημένη. Ο κ. Κοτζιάς πάντως απάντησης πώς δόθηκαν εξηγήσεις από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας.
«Τους εξηγήσαμε» είπε ο κ. Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα».
Και κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας πώς «ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».
Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές».
Επισήμανε τέλος ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος». Θέση η οποία φαίνεται να καθησύχασε κάπως των Τζόν Κέρι.
«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».
Στις συνομιλίες Κοτζιά-Κέρι τέθηκε και το Κυπριακό, για το οποίο, απαντώντας σε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξηγεί πάντα ότι «για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».
Το επόμενο διάστημα και από το πώς θα εξελιχθεί πάντως σήμερα η συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ με τον Αλέξη Τσίπρα θα εξαρτηθεί και η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα για το θέμα του «ελληνικού αγωγού».