Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, δηλώνοντας επίσης ότι τερματίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα που αφορούσαν εμπορική συμφωνία η αξία της οποίας αποτιμάται σε 100 δισ. δολάρια.

Παράλληλα ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό δείχνει αποφασισμένος να τιμωρήσει με κυρώσεις όποιον εμπλεκόμενο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμποδίζει την κατάπαυση του πυρός, οποιονδήποτε επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, προβεί σε βίαιο επαναπατρισμό προσφύγων ή απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια, και τη σταθερότητα στη Συρία, ενώ μεταξύ της γκάμας των συνεπειών που θα προβλέπει η εντολή του περιλαμβάνονται πλην των οικονομικών κυρώσεων, η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο και για πιθανά εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία στη Συρία και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επίθεση προκαλεί ανθρωπιστική κρίση.

«Η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο πολίτες και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Το έχω ξεκαθαρίσει απόλυτα στον πρόεδρο Ερντογάν: Η ενέργεια της Τουρκίας προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και θέτει τις συνθήκες για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και είναι τώρα- ή θα είναι στο μέλλον- υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κράτηση των τρομοκρατών του ISIS στην περιοχή. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν φαίνεται να μετριάζει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της εισβολής της».