Ο έφηβος Αυστραλός με τα γαλάζια μάτια Τζέικ Μπίλαρντι, που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, έγινε τζιχαντιστής στο Ισλαμικό Κράτος και σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, φαίνεται ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μελβούρνη και είχε αποθηκευμένα εκρηκτικά υλικά στο σπίτι του, στο προάστιο Κρέγιερμπουν.

Ωστόσο, τελικά αποφάσισε να μην χτυπήσει μέσα στην Αυστραλία και να ανατιναχτεί ως φενταγίν οδηγώντας ένα αυτοκίνητο – βόμβα.

Τα σχέδια του να προβεί σε τρομοκρατικές πράξεις στη Μελβούρνη τα ανέφερε ο ίδιος σε σημείωμα σε μπλογκ του, λίγο πριν σκοτωθεί ενώ η αστυνομία αποκάλυψε πως λίγο μετά την αναχώρηση του Τζέικ Μπίλαρντι στο εξωτερικό, έκανε έφοδο στο σπίτι του στη Μελβούρνη όπου, μεταξύ άλλων, βρήκε χημικά και εκρηκτικές ύλες.

Οι αυστραλιανές Αρχές είχαν ακυρώσει το διαβατήριο του Μπίλαρντι τον περασμένο Οκτώβριο. Συνολικά η Αυστραλία έχει ακυρώσει 100 διαβατήρια ατόμων που εκτιμά ότι έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία αναφέροντας ότι σε αυτήν διακρίνεται ο Αμπού Αμπντάλα Αλ Αουστράλι πριν πραγματοποιήσει την επίθεση αυτοκτονίας στην ιρακινή πόλη Ραμάντι.

Το πολεμικό όνομα του 18χρονου Αυστραλού Τζέικ Μπίλαρντι στο Ισλαμικό Κράτος ήταν Αμπού Αμπντάλα Αλ Αουστράλι.