Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον μιλούσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους.

Ηταν η στιγμή που ο πρωθυπουργός έχασε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε. Ο Λι, που έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης και ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ την εποχή του δημοψηφίσματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει ένα επιβλαβές Brexit, με ανήθικους τρόπους, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και απειλώντας την ακεραιότητα της χώρας.

Θα διαγραφούν όσοι δεν στηρίξουν την κυβέρνηση
Από το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε ένα τελεσίγραφο στους αντάρτες βουλευτές. Σε περίπτωση που περάσει απόψε το νομοσχέδιο, τότε την Τετάρτη θα καταθέσει αίτημα για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου. Αυτό το έκανε σαφές σήμερα και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος φρόντισε να διαμηνύσει στους βουλευτές ότι όλοι οι αντάρτες θα διαγραφούν.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής. Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον. «Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι θα διαγραφούν όσοι Συντηρητικοί βουλευτές ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση, ή δεν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Κόρμπιν: Ετοιμος για εκλογική μάχη
Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη. Ο ηγέτης των Εργατικών υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του μπορεί να στηρίξει το αίτημα του Τζόνσον για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Είμαστε ενωμένοι στην αντίθεσή μας στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για ένα no-deal Brexit», δήλωσε ο Κόρμπιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είμαστε σίγουροι ότι η νομοθετική οδός που έχουμε υιοθετήσει έχει κάθε ευκαιρία να στεφθεί με επιτυχία και εργαζόμαστε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε τον Μπόρις Τζόνσον να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να εξωθήσει ένα no-deal Brexit», συμπλήρωσε. «Οι Εργατικοί θέλουν να αποτρέψουν ένα no-deal Brexit, και να διεξαγάγουμε γενικές εκλογές, ώστε να τερματίσουμε την λιτότητα και να επενδύσουμε στις κοινότητες μας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο, και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο να το πετύχουμε αυτό», δήλωσε ακόμη ο Κόρμπιν.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Φίλιπ Λι να προσχωρήσει στους Φιλελεύθερους, ο Κόρμπιν είπε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και συμπλήρωσε: «Γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία».

Τζόνσον: Το νομοσχέδιο θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις
«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές. Θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», είπε μιλώντας στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας τους ότι αυτό θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. «Θα μας αναγκάσει να ικετεύσουμε για μία ακόμη ανούσια αναβολή», είπε ο Τζόνσον.

«Ολη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε. Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Τζόνσον. «Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στη Βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», συμπλήρωσε, κατηγορώντας τους αντάρτες των Τόρις ότι μειώνουν τις πιθανότητες για συμφωνία. Οταν ρωτήθηκε αν θα εφαρμόσει τον νόμο, σε περίπτωση που περάσει, για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε: «Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο».