Το Ιράν, στενός σύμμαχος της Συρίας, «στηρίζει σταθερά τον στρατό και την κυβέρνηση» της χώρας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές οι οποίοι κατέλαβαν το Χαλέπι, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί.
«Στηρίζουμε σταθερά τον στρατό και την κυβέρνηση της Συρίας», τόνισε ο Αραγτσί λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Δαμασκό.
«Ο συριακός στρατός θα νικήσει και πάλι αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως έκανε και στο παρελθόν», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Irna.
Το Ιράν στηρίζει εδώ και χρόνια την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η Τεχεράνη εμπλέκεται στρατιωτικά στη Συρία από την αρχή του εμφύλιου πολέμου το 2011 με την αποστολή συμβούλων, έπειτα από αίτημα Σύρων αξιωματούχων.
Συνασπισμός ομάδων ανταρτών, στην οποία κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλος μέρος του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και του αεροδρομίου του, έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.
Την Παρασκευή ο Αραγτσί είχε εκτιμήσει ότι τα γεγονότα στη Συρία αποτελούν «αμερικανοσιωνιστικό σχέδιο με στόχο να διαταραχθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής».
Μετά τη Συρία, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας επεσήμαναν σήμερα ότι οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα, Σύροι αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ εμπόδισαν απόπειρα κουρδικών ομάδων να δημιουργήσουν έναν διάδρομο που θα ένωνε την Τελ Ριφάατ με τη βορειοανατολική Συρία.
Η Τουρκία αναφέρεται στους αντάρτες που στηρίζει, με την ονομασία Συριακός Εθνικός Στρατός.
Οι πηγές επεσήμαναν ότι κουρδικές ομάδες, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιουργήθηκε από την απομάκρυνση του συριακού στρατού από περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Δαμασκό.
Ο διάδρομος θα ένωνε τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι με την Τελ Ριφάατ, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή βορειοδυτικά του Χαλεπιού.
Πηγή: ΑΠΕ