Την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από το 2011 πραγματοποίησε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, ο οποίος διαπίστωσε «απολύτως ξεκάθαρες ενδείξεις ότι υπάρχει ανθρωπιστική ανάγκη» στη χώρα.
Ο Λόουκοκ μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα και ανάρτησε αργά χθες ένα βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο παρουσιάζει τις βασικές του διαπιστώσεις, αφού ταξίδεψε σε αρκετές περιοχές στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας. όπως γράφει το newsbeast.gr
«Ένα από πράγματα που έχουμε δει είναι ξεκάθαρα στοιχεία ανθρωπιστικής ανάγκης εδώ», αναφέρει στο βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter και στον ιστότοπο του ΟΗΕ.
«Περισσότερα από τα μισά παιδιά στις αγροτικές περιοχές, περιλαμβανομένων των περιοχών που επισκεφθήκαμε, δεν έχουν καθαρό νερό, οι πηγές του νερού είναι μολυσμένες», εξήγησε ο Λόουκοκ.
Αν και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιωματούχοι του οργανισμού έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις εξαιτίας του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ έχουν επιδεινώσει τα ανθρωπιστικά προβλήματα της χώρας, καθυστερώντας την άφιξη βοήθειας.
«Περίπου το 20% των παιδιών στη Βόρεια Κορέα πάσχουν από υποσιτισμό, μια κατάσταση που υπογραμμίζει την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί περισσότερο το ανθρωπιστικό έργο στη χώρα», τόνισε ο Λόουκοκ.
➡ Malnutrition
➡ Contaminated water
➡ A lack of medicineThere are many needs here in #NorthKorea (DPRK), and thankfully, access for humanitarians is improving.
Here is a re-cap of my first day here: pic.twitter.com/dHLEJNXxP8
— Mark Lowcock (@UNReliefChief) 10 Ιουλίου 2018
Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν καλύτερη πρόσβαση στη χώρα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν αρκεί.
Ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι χρειάστηκε να σταματήσει να παρέχει διατροφική στήριξη στα παιδιά των νηπιαγωγείων της Βόρειας Κορέας τον Νοέμβριο του 2017 εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Επίσης το πρόγραμμά του για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας για το 2018 έχει χρηματοδοτηθεί μόλις κατά 10%.
Ο Λόουκοκ εξήγησε μάλιστα ότι υπάρχουν 140 ασθενείς με φυματίωση στη Βόρεια Κορέα, όμως τα φάρμακα αρκούν για τη θεραπεία 40.
«Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 40% του πληθυσμού της Βόρειας Κορέας, έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού αναμένεται να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ανθρωπιστικών υπηρεσιών και ανθρώπους που λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια για να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση, τονίστηκε σχετικά από τον ΟΗΕ.