Ο πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κουρδική αναζήτηση για ανεξαρτησία είναι μια συνεχής διαδικασία και θα μπορούσε να επιβραδυνθεί με τον τωρινό πόλεμο κατά του ‘Ισλαμικού κράτους’.
«Δεν ξέρω εάν αυτό θα συμβεί του χρόνου ή πότε, αλλά η ανεξαρτησία σίγουρα είναι στο δρόμο», δήλωσε ο Μπαρζανί κατά τη διάρκεια ερωτο-απαντήσεων σε μια δεξαμενή σκέψης (Think-tank) του Ατλαντικού Συμβουλίου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Ο Μπαρζανί, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις από τους πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους ειδικούς σε θέματα της Μέσης Ανατολής, μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, είπε:
«Θέλω να επαναβεβαιώσω ότι (η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν) είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά θέλουμε μέσω της ειρήνης, της κατανόησης και του διαλόγου να γίνει και όχι με τη βία».
Ο πρόεδρος της ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι Κούρδοι εστιάζουν την προσοχή τους στην απομάκρυνση της απειλής του ‘ισλαμικού κράτους’ από τα σύνορά του.
Ο Μπαρζανί είπε ότι η δημιουργία μιας «εκλογικής επιτροπής για το δημοψήφισμα» θα είναι το πρώτο βήμα προς τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους Κούρδους σε αυτή τη διαδικασία.
«Από τη στιγμή που θα τελειώσει ο πόλεμος, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα και ο λαός του Κουρδιστάν, θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για το μέλλον του», πρόσθεσε.
«Η ενότητα του Ιράκ, εξαρτάται από το λαό του Ιράκ, πόση δημοκρατία θέλουν και εάν ζητούν μια εθελοντική ένωση με την ειρηνική συνύπαρξη»
Ο Μπαρζανί δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, υποστηρίζουν τον εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι «ως αρχηγός των δυνάμεων πεσμεργκά, δεν με προβληματίζει μέσω ποιου μηχανισμού οι Κούρδοι θα μπορούσαν να λάβουν όπλα».
«Τόσο ο αντιπρόεδρος, όσο και ο πρόεδρος θέλουν οι Πεσμεργκά να πάρουν τα σωστά όπλα και πυρομαχικά» είπε ο Μπαρζανί στο ακροατήριο στο Ατλαντικό Συμβούλιο.
Επεσήμανε, ακόμη ότι ο πόλεμος το ‘ισλαμικό κράτος’ έχει εκδιώξει εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους στο Ιράκ και τη Συρία και ότι 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στην περιφέρεια του Κουρδιστάν και δημιουργούν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στις τοπικές αρχές.
«Το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας των προσφύγων είναι τεράστιο και καλώ τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει», πρόσθεσε ο Μπαρζανί, σύμφωνα με έκτακτο κουρδικό δημοσίευμα.