ΤΡΑΜΠ – Επιστροφή Τραμπ: Αβεβαιότητα για Ευρώπη και παγκόσμια σταθερότητα-Η ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί ήδη έντονους γεωπολιτικούς κραδασμούς.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Η επανεμφάνισή του στο προσκήνιο συνοδεύεται από επιθετική ρητορική κατά του ΝΑΤΟ, αμφισβήτηση της στήριξης προς την Ουκρανία και απειλές για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα. Η στάση του αποσκοπεί σε μια επαναφορά των ΗΠΑ σε λογική σκληρού απομονωτισμού, γεγονός που ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της.
Σύμφωνα με ανάλυση του Atlantic Council, μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναχάραξη των παγκόσμιων ισορροπιών, με τη Δύση να εμφανίζεται κατακερματισμένη και την Ευρώπη να πιέζεται να αναζητήσει ανεξαρτησία τόσο στην άμυνα όσο και στην ενεργειακή πολιτική.
Κίνα – Ρωσία: Συμμαχία επιρροής με φόντο τη νέα παγκόσμια τάξη
Η Μόσχα και το Πεκίνο ενισχύουν το κοινό τους μέτωπο, εδραιώνοντας γεωοικονομικές συνεργασίες, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται ως αντίβαρο στο δυτικό μπλοκ. Η Κίνα, αντιμετωπίζοντας τα δικά της εσωτερικά και διεθνή προβλήματα, επιλέγει στρατηγική υποστήριξη προς τη Ρωσία, όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και στο πολιτικό αφήγημα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, εξήρε τη συνεργασία με την Κίνα, μιλώντας για «προνομιακή σχέση που αντιστέκεται στις πιέσεις του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού καθεστώτος». Ο κοινός παρονομαστής των δύο υπερδυνάμεων είναι η επιδίωξη ενός πολυπολικού κόσμου, χωρίς ηγεμονία της Δύσης.
Το Russian International Affairs Council σημειώνει πως οι σινορωσικές σχέσεις έχουν αποκτήσει πλέον διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, ξεπερνώντας τα όρια μιας απλής τακτικής συμμαχίας και μπαίνοντας στη σφαίρα μιας «εναλλακτικής διεθνούς αρχιτεκτονικής».
Ευρώπη: Σταυροδρόμι επιλογών και γεωστρατηγικής αφύπνισης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει πλέον να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να βασίζεται αέναα στην αμερικανική προστασία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πρόσφατα την ανάγκη για «στρατηγική αυτονομία», τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί, να διαπραγματεύεται και να ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς εξαρτήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS) εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κοινής άμυνας και την ανάσχεση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής σε Βαλκάνια, Αφρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στο tilegrafimanews.gr, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον μια δομική κρίση στρατηγικής προσαρμογής, καθώς η παραδοσιακή της ασφάλεια μέσω των ΗΠΑ τίθεται εν αμφιβόλω. Η οικονομική εξάρτηση από την Κίνα και οι διαφορετικές γραμμές Γαλλίας–Γερμανίας δημιουργούν ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Το ζήτημα των δασμών: Μια παγκόσμια οικονομία υπό αστάθεια
Η πολιτική των δασμών επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Ο Τραμπ απείλησε με γενικευμένη επιβολή φόρων εισαγωγής σε κινεζικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, προκαλώντας ήδη προβληματισμό στις αγορές. Αντίμετρα ετοιμάζει η ΕΕ, ενώ η Κίνα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη γεωοικονομική επιρροή της σε Ασία και Αφρική για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Δύση.
Οι δασμοί δεν είναι απλώς εμπορικά όπλα – είναι πολιτικές δηλώσεις. Αν η διεθνής κοινότητα μπει σε κύκλο προστατευτισμού, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης και ανασφάλειας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην απασχόληση, την ενέργεια και τις επενδύσεις.
Ένας κόσμος χωρίς σταθερό πυρήνα
Η διεθνής τάξη όπως την γνωρίζαμε αλλάζει ριζικά. Ο Τραμπ φέρνει μια νέα γεωπολιτική «νιρβάνα» όπου η Δύση δείχνει διχασμένη, η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τα μέτωπά τους και η Ευρώπη αναζητά ρόλο χωρίς πυξίδα.
Το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό: οι επιλογές που θα γίνουν τώρα θα καθορίσουν αν θα προκύψει ένας πολυπολικός κόσμος συνεργασίας ή ένα γεωπολιτικό ναρκοπέδιο αντιπαραθέσεων.