ΛΑΧΩΡΗ. Η φρίκη της πολύνεκρης επίθεσης την Κυριακή, στην είσοδο λούνα παρκ σε πολυσύχναστο πάρκο της Λαχώρης, εγγράφεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στο Πακιστάν.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, την ίδια ώρα που στρατιωτικές πηγές δήλωναν ότι επίκειται νέα επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των τζιχαντιστών, χιλιάδες οπαδοί της επιβολής ισλαμικού νόμου στη χώρα διαδήλωναν μπροστά στο Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.
«Πραγματοποιήσαμε αυτή την επίθεση για να στοχεύσουμε χριστιανούς που γιόρταζαν το Πάσχα», είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζαμάατ ουλ Αχράρ στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», διαψεύδοντας ευθέως τους ισχυρισμούς των Αρχών ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση. «Είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον Πακιστανό πρωθυπουργό ότι έχουμε φθάσει στο Παντζάμπ» (την επαρχία που αποτελεί προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος). Η οργάνωση είχε αποχωρήσει από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν το 2014, ανακοινώνοντας ότι προσχωρεί στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ εν συνεχεία επέστρεψε στους Πακιστανούς Ταλιμπάν. Η ίδια οργάνωση είχε πραγματοποιήσει δίδυμη επίθεση εναντίον εκκλησίας της Λαχώρης πέρυσι.
Στη μικρή αυτή πόλη, που θεωρείται σχετικά ήσυχη και προστατευμένη από τα ξεσπάσματα βίας που συνταράσσουν άλλες περιοχές του Πακιστάν, σημειώθηκε η έκρηξη της Κυριακής, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 72 άτομα, εκ των οποίων 14 χριστιανοί. Ηταν ένα ζεστό ανοιξιάτικο βράδυ και το πάρκο Γκουλσάν-ι-Ικμπάλ έσφυζε από ζωή, με επισκέπτες κυρίως μουσουλμάνους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, αλλά και κάποιους χριστιανούς που είχαν γιορτάσει το Πάσχα στο πάρκο. Πολλά από τα θύματα της σφοδρότατης έκρηξης ήταν γυναίκες και παιδιά.
Ακολούθησε σειρά επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας σε διάφορα σημεία του Παντζάμπ, με σειρά συλλήψεων. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι έχει ληφθεί απόφαση για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση των παραστρατιωτικών «ρέιντζερς» και ότι αυτή θα ανακοινωθεί μόλις επιλυθούν τα τεχνικά και νομικά ζητήματα. «Η αποφασιστικότητά μας ως έθνους και ως κυβέρνησης μεγαλώνει, και οι δειλοί αναζητούν μαλακούς στόχους», δήλωσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναβάζ Σαρίφ. Στην πράξη, οι σχέσεις διαφόρων κέντρων εξουσίας του Πακιστάν με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι περίπλοκες, και στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως η επιχείρηση Ζαρμπ-ε-Αζμπ, που ξεκίνησε στο Ουαζιριστάν το 2014, δεν έχουν εξαλείψει τις οργανώσεις αυτές.
Ο συγγραφέας και αναλυτής Ζαχίντ Χουσεΐν πιστεύει ότι η κυβέρνηση στέλνει διπλά μηνύματα στους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Από τη μία πλευρά, επιτρέπει σε απαγορευμένες οργανώσεις να λειτουργούν αλλάζοντας όνομα και σε ακραίους κληρικούς να κηρύττουν ανενόχλητοι το μίσος, ενώ, από την άλλη, υπόσχεται να βάλει τέρμα στις επιθέσεις κατά γυναικών και στα εγκλήματα τιμής. «Κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», λέει ο Χουσεΐν. «Η πολιτική ηγεσία πρέπει να πει όχι στον εξτρεμισμό άπαξ διά παντός».
Το Πακιστάν έχει πέσει σε μία παγίδα γνώριμη στις δυτικές πρωτεύουσες, που δεν είναι άλλη από την ευκαιριακή συμμαχία με ένοπλους ισλαμιστές και την ενίσχυσή τους για την εξυπηρέτηση κοντόφθαλμων γεωπολιτικών στόχων. Χθες, στο Ισλαμαμπάντ συνεχίζονταν για τέταρτη ημέρα οι διαδηλώσεις ισλαμιστών για την εκτέλεση του Μουμτάζ Καντρί, δολοφόνου του φιλελεύθερου κυβερνήτη του Παντζάμπ, Σαλμάν Τανέρ. Το 2011, με αφορμή τη φυλάκιση της χριστιανής Αασίας Μπιμπί, με την κατηγορία της βλασφημίας, ο Τανέρ είχε ζητήσει να χαλαρώσει η δρακόντεια νομοθεσία περί βλασφημίας, θέση που στάθηκε αφορμή να δολοφονηθεί από τον Καντρί, που ήταν σωματοφύλακάς του. Οι ισλαμιστές χθες επέδωσαν στην κυβέρνηση λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η άμεση εκτέλεση της Μπιμπί, που παραμένει φυλακισμένη.