: Για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει αρκετά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, να ανταποκριθεί στις ανησυχίες τους.

Η εντεινόμενη δυσφορία καθιστά αβέβαιο το μέλλον του Ζεράρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, αλλά και του ίδιου του πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες, σύμφωνα με τον οριστικό απολογισμό, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.730 προσαγωγές ανά τη Γαλλία (οι περισσότερες εξ αυτών στο Παρίσι) από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων. Οι διαδηλωτές σε όλη την επικράτεια εκτιμούνται σε 136.000.

Περισσότεροι από 120 ήταν οι τραυματίες, χωρίς ωστόσο να νοσηλευθεί κάποιος σε σοβαρή κατάσταση. Οι περισσότεροι έλαβαν πολύ γρήγορα εξιτήριο από τα επείγοντα των νοσοκομείων, ενώ ορισμένοι παραμένουν για προληπτικούς λόγους.

Χθες ο πρωθυπουργός Φιλίπ απηύθυνε κάλεσμα «εθνικής ενότητας». Ωστόσο δεν φαίνεται να συγκίνησε τους οργανωτές του κινήματος, που ζητούν παραίτηση Μακρόν και προαναγγέλουν την «Πέμπτη Πράξη» το επόμενο Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στη Γαλλία προκαλείέντονο προβληματισμό συνολικά στην Ευρώπη, που βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε κρίσιμο σταυροδρόμι, έχοντας μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς, το Brexit και την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών, αναφέρει το naftemporiki.gr.