Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε δευτερόλεπτα ελεύθερης πτώσης: Οι αστροναύτες του Artemis II περιγράφουν την ιστορική αποστολή στη Σελήνη

Newsroom από Newsroom
17/04/2026 21:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι τέσσερις αστροναύτες της αποστολής Artemis II, λίγο μετά την επιστροφή τους από μια τολμηρή και υψηλού ρίσκου αποστολή, απάντησαν για πρώτη φορά σε ερωτήσεις την Πέμπτη.

Το πλήρωμα -οι αστροναύτες της NASA Reid Wiseman, Victor Glover και Christina Koch, καθώς και ο αστροναύτης της Canadian Space Agency Jeremy Hansen- βρίσκεται πίσω στη Γη εδώ και μία εβδομάδα, μετά από ένα ιστορικό ταξίδι – αστραπή γύρω από τη Σελήνη. Οι τέσσερις τους έχουν πλέον μετατραπεί σε νέους «σταρ».

«Όταν επιστρέψαμε, μείναμε έκπληκτοι από το παγκόσμιο κύμα υποστήριξης, υπερηφάνειας και αισθήματος συμμετοχής σε αυτή την αποστολή», δήλωσε ο Wiseman. «Αυτό ακριβώς θέλαμε -να κάνουμε κάτι που θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά».

Η αποστολή διάρκειας 10 ημερών ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι ταξίδεψαν μέχρι τη Σελήνη μετά την τελευταία πτήση το 1972. Το πλήρωμα ταξίδεψε επίσης πιο μακριά από κάθε άλλο άνθρωπο στο παρελθόν, ξεπερνώντας το ρεκόρ της αποστολής Apollo 13 το 1970, σημειώνει το CNN.

Η Koch τόνισε πόσο σημαντικό ήταν για τους ίδιους το ότι ενέπνευσαν τον κόσμο: «Δεν μπορώ να υπερτονίσω πόσο σημαντικό ήταν αυτό για εμάς».

Πέντε δευτερόλεπτα ελεύθερης πτώσης
Την περασμένη εβδομάδα, το πλήρωμα επέστρεψε στη Γη, βιώνοντας τη συγκλονιστική στιγμή της επανεισόδου -το σημείο στο οποίο οι αστροναύτες εισήλθαν στην πυκνή εσωτερική ατμόσφαιρα της Γης, ενώ η κάψουλα τους συνέχιζε να κινείται με ταχύτητα πάνω από 30 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Ο Glover το περιέγραψε ως μια έντονη εμπειρία, έχοντας μείνει έκπληκτος από τον ήχο των αλεξίπτωτων που άνοιξαν μετά την πτώση της κάψουλας Orion.

«Για πέντε δευτερόλεπτα ένιωσα σαν να βουτούσα από ουρανοξύστη», είπε ο Γκλόβερ, αναφερόμενος στη στιγμή που η κάψουλα μπήκε σε διαδικασία ελεύθερης πτώσης μετά την αποκόλληση μιας σειράς αλεξίπτωτων.

Κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα, καθώς το διαστημικό σκάφος έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με μόρια αέρα, ένα βίαιο κύμα συμπίεσης μπορεί να προκαλέσει θερμοκρασίες έως και 5.000 βαθμούς Φαρενάιτ (2760 °C). Η προστασία του πληρώματος κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της επανεισόδου παρέχεται από την θερμική ασπίδα, ένα στρώμα στο κάτω μέρος της κάψουλας Orion που έχει σχεδιαστεί να καεί και να διαβρωθεί προκειμένου να διαχέει τη θερμότητα και να διατηρεί το εσωτερικό της κάψουλας σε μια άνετη θερμοκρασία.

«Η πιο στενή σχέση»
Οι Glover, Koch, Hansen και Wiseman κατέγραψαν εντυπωσιακές εικόνες της Σελήνης κατά τη διάρκεια της επτάωρης πτήσης τους πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε την έκτη ημέρα της αποστολής τους.

Το ταξίδι τους και η άνευ προηγουμένου ματιά στην αθέατη πλευρά της Σελήνης ήταν εξίσου συναρπαστικά για το κοινό όσο και πολύτιμα για την επιστήμη, σύμφωνα με τη NASA.

Μετά από χρόνια κοινής εκπαίδευσης και περισσότερο από μία εβδομάδα στο διάστημα, οι αστροναύτες περιγράφουν τη σχέση τους ως κάτι περισσότερο από απλή σχέση συναδέλφων. Είναι αδελφοί και αδελφές, έχουν πει, δεμένοι για πάντα από τις δοκιμασίες και τους θριάμβους της περιπέτειάς τους -η οποία περιελάμβανε τη διαβίωση σε στενά διαμερίσματα στο διαστημικό σκάφος Orion πλάτους 16,5 ποδιών, την αντιμετώπιση μιας χαλασμένης τουαλέτας και την εμπειρία του πώς είναι να κοιτάζεις πίσω προς τη Γη χωρίς ραδιοεπικοινωνίες, σε απόσταση άνω των 250.000 μιλίων.

«Αυτή είναι η πιο στενή σχέση που μπορούν να έχουν τέσσερις άνθρωποι χωρίς να είναι οικογένεια», δήλωσε ο Wiseman την Πέμπτη.

Λίγος κίνδυνος ακόμη
Οι αστροναύτες δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν πλήρως τον αντίκτυπο της αποστολής τους στον εαυτό τους και στον κόσμο.

Ωστόσο, όλοι ανέφεραν ότι νιώθουν γεμάτοι ενέργεια και έτοιμοι να συνεχίσουν να κάνουν τολμηρά βήματα προς τα εμπρός στον τομέα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.

Ο Wiseman είπε ότι, αν το πλήρωμα του Artemis II είχε πάρει μαζί του μία σεληνάκατο στην αποστολή, «τουλάχιστον τρία» από τα μέλη του πληρώματος θα έσπευδαν να τη χρησιμοποιήσουν για να κατέβουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Ηansen αναφέρθηκε επίσης στα μελλοντικά εγχειρήματα της NASA, σημειώνοντας ότι αν η διαστημική υπηρεσία και οι διεθνείς εταίροι της στοχεύουν στην κατασκευή μιας βάσης στη Σελήνη, που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να ζουν και να εργάζονται εκεί μόνιμα, οι αστροναύτες πρέπει να νιώσουν άνετοι με τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν.

«Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε λίγο περισσότερο κίνδυνο από ό,τι ήμασταν πρόθυμοι να δεχτούμε στο παρελθόν», δήλωσε ο Hansen

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: Artemis II

ΣχετικάΆρθρα

No Content Available
Load More

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Κεφαλονιά – Μυρτώ 19 ετών: Τα τελευταία λεπτά πριν τον θάνατο και τα αναπάντητα ερωτήματα που σοκάρουν

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Πολιτικός πυρετός πριν τις κάλπες: Σενάρια εκλογών, μάχη για τη δεύτερη θέση και τα πρόσωπα που αλλάζουν το σκηνικό

    71 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, αυτή η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται – Με τις αθλιότητές σας φτάσατε έναν άνθρωπο να παλεύει για τη ζωή του

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • 17 Απριλίου – Γιορτή σήμερα: Ζωοδόχος Πηγή

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Άγιο Φως 2026: Το μυστήριο που συγκλονίζει – Πιστοί αγγίζουν τη φλόγα χωρίς να καίγονται, αλλά έρχονται αυστηρές προειδοποιήσεις

    88 shares
    Share 35 Tweet 22
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΕΑ 2026: Οι 9 αλλαγές που φέρνουν αυξήσεις και αναδρομικά έως 10.000€ – Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • O Τραμπ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Για 10 ημέρες

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch