ΙΝΔΙΑ: Από την επίθεση του Κασμίρ στην επιχείρηση “Sindoor”-Η κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν βρίσκεται πλέον στο χείλος μιας καταστροφικής στρατιωτικής σύρραξης.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Η αφορμή ήταν η αιματηρή επίθεση της 22ας Απριλίου στην Ινδική πλευρά του Κασμίρ, όπου 26 τουρίστες – ανάμεσά τους και ένας πολίτης του Νεπάλ – δολοφονήθηκαν σε ενέδρα, την οποία το Νέο Δελχί απέδωσε αμέσως στο Πακιστάν. Ακολούθησε η ινδική στρατιωτική επιχείρηση “Sindoor”, με βομβαρδισμούς σε εννέα στόχους που χαρακτηρίστηκαν ως “υποδομές τρομοκρατών”.
Αιματηρός απολογισμός και καταρρίψεις μαχητικών
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, 33 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών (26 στο Πακιστάν και 7 στην Ινδία), ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 76. Το Πακιστάν ανακοίνωσε την κατάρριψη πέντε ινδικών μαχητικών, μεταξύ αυτών τρία Rafale και ένα MiG-29, κάνοντας λόγο για “πράξη πολέμου”.
Η Ινδία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως στόχευσε μόνο θέσεις τρομοκρατών, αποφεύγοντας στρατιωτικές υποδομές, ως ένδειξη “μη κλιμακούμενης στρατηγικής απάντησης”.
Κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου: Σφοδρές ανταλλαγές πυρών
Η ένταση κορυφώνεται κυρίως κατά μήκος της “Γραμμής Ελέγχου” (LoC), των de facto συνόρων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στην περιοχή του Κασμίρ. Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπαχαβαλπούρ, ενώ άλλοι 13 στο πακιστανικό Κασμίρ. Από πλευράς Ινδίας, 7 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, με 30 ακόμη τραυματίες, κυρίως από πυροβολικό.
Οι εικόνες καταστροφής και απωλειών προκαλούν παγκόσμια ανησυχία για έναν νέο ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Εμπλοκή ΟΗΕ και Ηνωμένων Πολιτειών – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι “ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν” και κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον υπηρεσιακό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, να επικοινωνεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και να προτρέπει για άνοιγμα διαλόγου.
Το Νέο Δελχί, όπως επιβεβαίωσε η πρεσβεία της Ινδίας στις ΗΠΑ, ενημέρωσε άμεσα την Ουάσιγκτον για τα πλήγματα, διαβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για “χειρουργικά, μη κλιμακούμενα” χτυπήματα. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει τον φόβο ότι ακόμη και ένας μικρός λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικό πόλεμο.
Ο ρόλος της τρομοκρατίας και η σκιά του LeT
Η ινδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι καταζητούνται δύο Πακιστανοί υπήκοοι και συνεργοί τους που συνδέονται με την ισλαμιστική οργάνωση Lashkar-e-Taiba, η οποία είχε εμπλακεί και στην τρομοκρατική επίθεση της Βομβάης το 2008. Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα της 22ας Απριλίου, η Ινδία επιμένει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πακιστανικής εμπλοκής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, η Ινδία φέρεται να έχει συγκεντρώσει ψηφιακό υλικό και καταγεγραμμένες επικοινωνίες που φέρεται να τεκμηριώνουν τη διασύνδεση των δραστών με κυκλώματα που ελέγχονται από το Ισλαμαμπάντ.
India has launched #OperationSindoor, a precise and restrained response to the barbaric #PahalgamTerrorAttack that claimed 26 lives, including one Nepali citizen. Focused strikes were carried out on nine #terrorist infrastructure sites in Pakistan and Pakistan-occupied Jammu and…
— Ministry of Defence, Government of India (@SpokespersonMoD) May 6, 2025
Το ρίσκο μιας ευρύτερης σύρραξης
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ήδη εμπλακεί σε έξι πολέμους από το 1947 μέχρι σήμερα, με επίκεντρο σχεδόν πάντα το Κασμίρ. Η τρέχουσα κατάσταση μοιάζει να πλησιάζει τα επίπεδα της κρίσης του 2019, όταν και πάλι η κατάρριψη μαχητικών και οι βομβαρδισμοί έφεραν τις δύο χώρες στην κόψη του ξυραφιού.
Αυτή τη φορά, όμως, η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία, με τις πολλαπλές εστίες έντασης παγκοσμίως, κάνει την εμπλοκή ακόμη πιο επικίνδυνη. Αναλυτές υπογραμμίζουν πως μία ολοκληρωμένη ανάφλεξη Ινδίας–Πακιστάν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας, με επιπτώσεις σε επίπεδο παγκόσμιας ασφάλειας.
Το επόμενο 48ωρο θα κρίνει τις εξελίξεις
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο ινδικός στρατός δηλώνει πως “δεν θα ανεχθεί άλλες προκλήσεις”, ενώ το Πακιστάν έχει θέσει σε επιφυλακή μονάδες πυραυλικών συστημάτων στα σύνορα με την Ινδία.
Η πίεση των ΗΠΑ και των διεθνών οργανισμών για άμεσο δίαυλο επικοινωνίας είναι συνεχής, με στόχο να αποφευχθεί η γενικευμένη σύρραξη. Στο προσκήνιο βρίσκεται και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, στον οποίο συμμετέχουν και οι δύο χώρες και ενδεχομένως να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.
Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα. Μια κρίσιμη διπλωματική ισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη, και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη “γραμμή φωτιάς” του Κασμίρ.