-κορονοϊός ΝΕΑ : Με το Πάσχα προ των πυλών, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συνεχίσουν τη μάχη κατά του κορονοϊού, ο οποίος έχει ήδη μολύνει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και να μείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της συνήθως πολυάσχολης περιόδου των διακοπών.

«Είμαστε σε μια σημαντική φάση της μάχης κατά της πανδημίας», δήλωσε ο Ντιόγο Κρουζ, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας υγείας DGS, σε συνέντευξη Τύπου. «Το Πάσχα πλησιάζει αλλά ζητάμε από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα περιορισμού. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο».

Μέχρι τώρα, η Πορτογαλία έχει καταγράψει 12.442 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 345 θανάτους, έναν σχετικά χαμηλό απολογισμό, ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με τη γειτονική Ισπανία, η οποία έχει καταγράψει σχεδόν 14.000 θανάτους, απολογισμός που την τοποθετεί στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία παγκοσμίως.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις πορτογαλικές υγειονομικές αρχές.

Η Πορτογαλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 15 ημερών στις 18 Μαρτίου, η οποία παρατάθηκε την περασμένη Πέμπτη έως τις 17 Απριλίου.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ενίσχυσε τους περιορισμούς στη διάρκεια της περιόδου των πασχαλινών διακοπών, κλείνοντας όλα τα αεροδρόμια στις εμπορικές πτήσεις και απαγορεύοντας τα εγχώρια ταξίδια το διάστημα 9-13 Απριλίου.

Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό και προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Πορτογαλίας πλήττεται από μια απότομη πτώση στην παγκόσμια ζήτηση, με περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για κυβερνητική στήριξη προκειμένου να καταβάλουν τους μισθούς μισού εκατομμυρίου εργαζομένων καθώς οι δραστηριότητές τους έχουν σταματήσει.

Η Πορτογαλία θα αυξήσει την πιστωτική γραμμή για τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις στα 4,2 δισεκ. ευρώ αύριο Τετάρτη, ανέφερε η κυβέρνηση, έπειτα από ένα πακέτο κρατικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βοήθησε να υποστηριχθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Επιχειρήσεις έχουν κάνει αιτήσεις μέχρι τώρα για 90 εκατ. ευρώ από ένα αρχικό ποσό δανείων ύψους 3 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες. Αυτά τα δάνεια κατευθύνονται στον τουριστικό τομέα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, και παραδοσιακές βιομηχανίες όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο τομέας της ένδυσης και του ξύλου.

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής το περασμένο Σάββατο ότι θα προσφέρει ένα πακέτο αξίας 13 δισεκ. ευρώ στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση είπε ότι θα αυξήσει την πιστωτική γραμμή κατά 1,2 δισεκ. ευρώ επιπλέον από αύριο μετά.

Τα πρόσθετα κεφάλαια προορίζονται για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στον τομέα των υπηρεσιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πέδρο Σίζα Βιέιρα σε συνέντευξη Τύπου χθες. Ο τομέας της μεταφοράς φορτίων και επιβατών θα προστεθεί στον κατάλογο των επιλέξιμων για βοήθεια τομέων, πρόσθεσε.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD υποστήριξε χθες πως η κυβέρνηση πρέπει να διευρύνει την πιστωτική γραμμή στα 10 δισεκ. ευρώ και να καταστήσει επιλέξιμες όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο ανήκουν.