Ουκρανία: Η Ρωσία χαιρετίζει την προθυμία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Του Παντελή Χαριτάκη
Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη πρόταση για συνομιλίες από τη Γερμανία ή από άλλες δυτικές χώρες.
Σε παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα υπονόμευε οποιαδήποτε πολιτική και διπλωματική προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κλιμάκωση των εντάσεων. Η Ρωσία έχει εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία της για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Δύσης με την Ουκρανία, θεωρώντας την άμεση απειλή για την ασφάλειά της.
Ο Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή στις 16 Οκτωβρίου 2024, εξέφρασε την επιθυμία του για διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια «δίκαιη ειρήνη». Τόνισε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην της Ουκρανίας ή των στενότερων συμμάχων της Γερμανίας. Ο καγκελάριος δήλωσε πως, εκτός από την αποφασιστική στήριξη προς την Ουκρανία, είναι αναγκαίο να γίνουν βήματα για να βρεθεί τρόπος να μην συνεχιστεί η σύγκρουση επ’ αόριστον.
Ενώ ο Σολτς αναγνώρισε τη βαρύτητα της κατάστασης, υπογράμμισε ότι οι οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο θα πρέπει να γίνουν σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας. Επιπλέον, ο καγκελάριος επέκρινε τη ρωσική πολιτική, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «θυσιάζονται καθημερινά στην ιμπεριαλιστική τρέλα» του Πούτιν, σε μια προσπάθεια να επεκταθούν τα ρωσικά σύνορα με τρόπους που πλέον δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτοί στην Ευρώπη.
Η θέση του Σολτς δείχνει ότι η Γερμανία, παρά τη σταθερή της στήριξη στην Ουκρανία, επιδιώκει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για διπλωματικές λύσεις. Ωστόσο, παραμένει σαφές πως οι όροι οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της Ουκρανίας και να είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους.
Από την πλευρά της Ρωσίας, το γεγονός ότι καλωσορίζει την προθυμία για συνομιλίες, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει συγκεκριμένες προτάσεις, υπογραμμίζει το αβέβαιο τοπίο των διεθνών σχέσεων. Οι εξελίξεις γύρω από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και οι αυξανόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση αποκλιμάκωση.
Οι δηλώσεις αυτές τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Γερμανία αναδεικνύουν τη συνεχή ένταση και τις δυσκολίες εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης .