ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η μεγαλύτερη επίθεση drone από την αρχή του πολέμου-Η ρωσική επίθεση με περισσότερα από 270 drones, που εξαπολύθηκε στις 16 Μαΐου 2025, αποτελεί την πιο μαζική αεροπορική επιδρομή του πολέμου μέχρι σήμερα.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Οι στόχοι ήταν ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή του Κιέβου, της Οδησσού και του Ντνίπρο, ενώ προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος σε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο κατοικίες. Σύμφωνα με το BBC, η επιδρομή αυτή θεωρείται μέρος ενός γενικότερου σχεδίου «ψυχολογικής και υλικοτεχνικής εξάντλησης» του ουκρανικού λαού και στρατού, τη στιγμή που οι δυτικές παραδόσεις εξοπλισμού καθυστερούν.
Η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της πριν τις συνομιλίες-Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναζωπυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα εμφανίζεται επιθετική και κυνική.
Όπως αποκαλύπτει το tilegrafimanews.gr, οι Ρώσοι επιτελείς έχουν λάβει πολιτική εντολή να εντείνουν την πίεση και να αποδείξουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να επιβάλλει νέα de facto σύνορα πριν από οποιαδήποτε διπλωματική διαπραγμάτευση. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά «στρατιωτικών υποδομών» έως ότου η Ουκρανία αποδεχθεί «πραγματιστικούς όρους».
Το ΝΑΤΟ βλέπει στρατηγική φθοράς και όχι τακτική σύγκρουση
Αξιωματούχοι του NATO δηλώνουν ανήσυχοι ότι ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε «πόλεμο φθοράς μακράς διάρκειας». Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, η Ρωσία ενδέχεται να υπολογίζει στην πολιτική κόπωση της Δύσης και στο γεγονός ότι οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν. Στην ουσία, το Κρεμλίνο παίζει με τον χρόνο, επιδιώκοντας να “σπάσει” την ενότητα της Δύσης μέσω οικονομικής πίεσης και παρατεταμένης εμπλοκής.
Παράλληλα, η Ουκρανία δείχνει σημάδια κόπωσης. Οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις περιορίζονται σε άμυνα και αποτροπή, ενώ οι ουκρανικές αρχές εκφράζουν ανησυχία για τη μείωση των δυτικών παραδόσεων εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Η Ουκρανία ζητά άμεση βοήθεια – Καθυστερούν οι παραδόσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε για νέο πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ στρατιωτικής βοήθειας, όμως η παράδοση είναι σταδιακή. Από την πλευρά των ΗΠΑ, το Κογκρέσο ενέκρινε μόλις πριν δύο εβδομάδες το επόμενο κύμα βοήθειας, το οποίο θα φτάσει στην Ουκρανία το καλοκαίρι. Το Reuters υπογραμμίζει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιτάχυνση όλων των παραδόσεων, καθώς το ανατολικό μέτωπο δέχεται πιέσεις, κυρίως γύρω από το Σλαβιάνσκ και το Λουγκάνσκ.
Ο στρατηγικός στόχος του Κιέβου είναι να διατηρήσει τον έλεγχο σε τρεις ζωτικής σημασίας περιοχές και να αποτρέψει την περικύκλωση κρίσιμων πόλεων. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού και πυρομαχικών ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια εδαφών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τι φοβούνται οι Δυτικοί αναλυτές – Πιθανά σενάρια κλιμάκωσης
Διεθνείς αναλυτές, μεταξύ αυτών και του Carnegie Europe, θεωρούν πως η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται για γενικευμένη επίθεση μέσα στον Ιούνιο, με στόχο την πλήρη κατάληψη της Ζαπορίζιας ή την απομόνωση του Χάρκοβο. Ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε νέα ανθρωπιστική κρίση και μαζική έξοδο προσφύγων προς Πολωνία και Ρουμανία.
Στο διπλωματικό πεδίο, η Κίνα, το Κατάρ και η Ινδία συνεχίζουν να πιέζουν για «άμεσο πάγωμα συγκρούσεων» και ουδέτερη διαμεσολάβηση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται δύσπιστες απέναντι σε κάθε διαπραγμάτευση που δεν περιλαμβάνει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.
Καλοκαίρι-κλειδί για την πορεία του πολέμου
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καθοριστικοί. Όπως αποκαλύπτει το tilegrafimanews.gr, οι μυστικές επαφές ΗΠΑ–Τουρκίας–Γερμανίας για «διαχείριση αποκλιμάκωσης» παραμένουν ενεργές, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το καλοκαίρι του 2025 μπορεί να φέρει είτε νέα ρήξη στην Ανατολική Ευρώπη είτε την πρώτη αχτίδα αποκλιμάκωσης. Μέχρι τότε, η σκακιέρα της Ουκρανίας παραμένει το πιο ασταθές σημείο της παγκόσμιας γεωπολιτικής.