ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η πρόταση Πούτιν για διαπραγματεύσεις χωρίς όρους-Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την επανεκκίνηση άμεσων διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, χωρίς προϋποθέσεις, και με τόπο συνάντησης την Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις συνομιλίες το 2022, αλλά η ουκρανική ηγεσία», αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που φέρονται να απέτρεψαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την υπογραφή συμφωνίας.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο και έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρότασή της για κατάπαυση του πυρός σε δυτικές κυβερνήσεις και οργανισμούς, με στόχο να εξασφαλιστεί ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει διαθέσιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες, όπως είχε συμβεί και στο ξεκίνημα του πολέμου το 2022.
It is a positive sign that the Russians have finally begun to consider ending the war. The entire world has been waiting for this for a very long time. And the very first step in truly ending any war is a ceasefire.
There is no point in continuing the killing even for a single…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 11, 2025
Ουκρανική επιφυλακτικότητα: Ζελένσκι ζητά πρώτα εκεχειρία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα συμφωνηθεί και θα τηρηθεί πλήρης εκεχειρία. Η Ουκρανική πλευρά θεωρεί πως χωρίς εγγυήσεις παύσης των επιθέσεων, κάθε συνομιλία είναι προσχηματική. Παράλληλα, το Κίεβο επικαλείται τις προηγούμενες παραβιάσεις εκεχειριών από τη Ρωσία —συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης 72ωρης παύσης πυρός με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Νίκης— κατά την οποία οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία για συνεχείς επιθετικές ενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, στην Ουκρανία επικρατεί ανησυχία για τις επιδιώξεις της Μόσχας, καθώς εκτιμάται ότι η Ρωσία προσέρχεται στον διάλογο για να παγιώσει τα εδαφικά της κέρδη μέσω διαπραγμάτευσης.
Βαρύ το κόστος των τελευταίων συγκρούσεων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε σε δηλώσεις του πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας, οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε πολλαπλές επιθέσεις, οι οποίες απωθήθηκαν με «πολύ βαριές απώλειες» για την Ουκρανία. Παρότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επιβεβαιώσεις για τον αριθμό των θυμάτων, η Ρωσία χρησιμοποιεί το επιχείρημα αυτό για να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα της ουκρανικής πρόθεσης για ειρηνική λύση.
Στον αντίποδα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Ρωσία για πρόκληση των επιθέσεων και για παραπληροφόρηση, προκειμένου να δικαιολογήσει νέες στρατιωτικές ενέργειες ή διπλωματικά τετελεσμένα. Ο πόλεμος των αφηγημάτων εντείνεται όσο πλησιάζει η προτεινόμενη ημερομηνία της συνάντησης.
Οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις πιέσεις προς τη Μόσχα
Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας επισκέφθηκαν το Κίεβο, ζητώντας από τη Ρωσία άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών, την εποπτεία της οποίας θα αναλάβουν οι ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή ερμηνεύεται από αναλυτές ως τελεσίγραφο, με τη Δύση να στέλνει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ατέρμονες διαπραγματεύσεις που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για επανατοποθέτηση στρατευμάτων.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την πρόθεση της Ρωσίας, ζητώντας εγγυήσεις για τη διαδικασία και επισημαίνοντας πως κάθε εκεχειρία πρέπει να συνοδεύεται από σαφές πλαίσιο αποχώρησης στρατευμάτων.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και ο ενθουσιασμός Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε νέα του παρέμβαση μέσω Truth Social, καλωσόρισε την πρόταση Πούτιν ως «δυνητικά ιστορική ευκαιρία» για να τερματιστεί ο πόλεμος. Υποστήριξε ότι εργάζεται παρασκηνιακά με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και δήλωσε ότι «αν αυτό επιτύχει, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για Ρωσία, Ουκρανία και Ευρώπη». Η αμερικανική διπλωματία εμφανίζεται προσεκτική, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί τις εξελίξεις και ζητά εγγυήσεις ουσίας.
Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;
Οι επόμενες ώρες και ημέρες είναι καθοριστικές. Εάν οι διαπραγματεύσεις της 15ης Μαΐου ξεκινήσουν και συνοδευτούν από ειλικρινή δέσμευση για κατάπαυση του πυρός, τότε ανοίγει ο δρόμος για τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που μετρά ήδη πάνω από δύο χρόνια. Αν όμως αποδειχθεί ότι πρόκειται για επικοινωνιακή ρελάνς χωρίς βάθος, τότε το αδιέξοδο θα βαθύνει.
Η διεθνής κοινότητα παραμένει σε εγρήγορση, ενώ οι Ουκρανοί πολίτες εξακολουθούν να ζουν υπό την απειλή των επιθέσεων. Το μόνο βέβαιο είναι πως η ειρήνη στην Ουκρανία περνά πλέον από την Κωνσταντινούπολη.