Τα χτυπήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο για τον Ερντογάν αυτή την φορά από την Fitch Ratings που αναθεωρεί σε αρνητικό το outlook των κρατικών τουρκικών αναπτυξιακών τραπεζών Turkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi A.S. (TKYB) και Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank), στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική τους αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.
Η Fitch Ratings αναθεώρησε παράλληλα το outlook σε άλλες 18 τουρκικές τράπεζες και στις θυγατρικές τους στην αξιολόγηση τους σε εγχώριο νόμισμα σε «αρνητικό» από «σταθερό».
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η τελευταία δράση ακολουθεί την αναθεώρηση του outlook στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε «αρνητικό» από «σταθερό».
Ποιες είναι οι 18 τουρκικές τράπεζες
Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi A.S. (Ziraat)
Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. (Vakifbank)
Vakif Katilim Bankasi A.S. (Vakif Katilim)
Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S. (TSKB)
Emlak Katilim Bankasi A.S. (Emlak Katilim)
Akbank T.A.S. (Akbank)
Turkiye Is Bankasi A.S. (Isbank)
Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (YKB)
Turkiye Garanti Bankasi A.S. (Garanti BBVA)
Turk Ekonomi Bankasi
QNB Finansbank A.S.
ING Bank A.S.
Kuveyt Turk Katilim Bankasi
Alternatifbank A.S.
Turkiye Finans Katilim Bankasi
Burgan Bank A.S.
ICBC Turkey Bank A.S.
Denizbank A.S.
Η αναθεώρηση του outlook των τουρκικών τραπεζών προστίθεται στα… δεινά της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τουρκική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από το 1998 το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Το ΑΕΠ της Τουρκίας υποχώρησε κατά 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν είχε καταγραφεί μια υποχώρηση 0,1%. Σε ετήσια βάση η υποχώρηση του ΑΕΠ είναι 9,9%.
Οι κλάδοι που δέχτηκαν τα πιο ισχυρά πλήγματα ήταν η μεταποίηση με υποχώρηση της δραστηριότητας στο 18%, οι υπηρεσίες, όπου η υποχώρηση ήταν 25%, ενώ κατά 35% υποχώρησαν οι εξαγωγές.
Καθίζηση και στον τουρισμό όπου τουςς πρώτους έξι μήνες του 2020 η υποχώρηση των αφίξεων ήταν 75%, ενώ μόνο τον Ιούνιο η υποχώρηση έφτασε το 96%.
Αποτέλεσμα της συνολικότερης αρνητικής οικονομικής κατάστασης και η επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 αυτό άγγιξε τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια και η Barcleys έχει κάνει την πρόβλεψη ότι σε ετήσια βάση θα αγγίξει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 4% του ΑΕΠ.