Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 50 χώρες, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα, η ετήσια εκδήλωση για την ρωσική λογοτεχνία.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία έχει στόχο να αξιολογήσει την ρωσική παιδεία σε όλο τον κόσμο, λένε ότι φέτος περισσότερες από 100 πλατφόρμες από 52 χώρες θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, και ο αριθμός τους αυξάνεται.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι η υπαγόρευση θα γραφτεί κάτω από περισσότερα από 100.000 άτομα (το 2014 υπήρχαν 65.000 άτομα). Επιπλέον αναφέρουν ότι στόχος της εκδήλωσης είναι «να δώσει σε όλους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στη ρωσική γλώσσα και να αυξήσουν το επίπεδο της παιδείας τους».
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι αυτό δεν είναι ένα πολιτικό σχέδιο, αλλά περισσότερο πρωτοβουλία πολιτών, η οποία διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, και ο καθένας, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής », δήλωσε η επικεφαλής της εκδήλωσης, Όλγα Ρεμπκόβετς.
Η εκδήλωση δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην φοιτητική Club- Club στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νοβοσιμπίρσκ και ήδη πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Ρωσία από το 2004.
Από το 2011 έχει επίσης πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της υπαγόρευσης οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται σε σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, καφετέριες και ορισμένες φορές σε εξωτερικούς χώρους και γράφουν σε ένα κομμάτι χαρτί στο χέρι.
Κάθε φορά το κείμενο για την υπαγόρευση είναι γραμμένο από έναν διάσημο σύγχρονο Ρώσο συγγραφέα. Αυτό το έτος είναι ο συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Soloviev και Larionov» και «Lavr», Ευγκένι Βοντολάζκιν.
Στο παρελθόν, οι συγγραφείς που περιλήφθηκαν κείμενα τους ήταν οι Ντμίτρι Μπικοφ, Μπόρις Στρουγκάτσκι, Ζακχάρ Πριλεπίν, Ντίνα Ρούμπινα και Αλεξέι Ιβάνοφ.
Οι εγγραφές για εκείνους που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην υπαγόρευση θα αρχίσουν στις 7 Απριλίου στην διαδικτυακή σελίδα της εκδήλωσης.
Οι χώρες που αναμένεται να συμμετέχουν:
Αυστραλία (Κανμπέρα), Αργεντινή (Μπουένος Άιρες), Βουλγαρία (Μπλαγκοεβκραντ, Φιλιππούπολη, Σόφια, Στάρα Ζαγόρα), Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο (Μπέλφαστ, Γλασκόβη, Λονδίνο, Εδιμβούργο), η Γερμανία (Βερολίνο, Μπόχουμ, Δρέσδη, Μόναχο), την Ινδία (Νέο Δελχί), Ισπανία (Βαρκελώνη), η Ιταλία (Ρώμη), Καναδάς (Καλγκαρι, Μόντρεαλ, Τορόντο), Κίνα (Γουνατσου, Πεκίνο, Ξιαμέν, Σαγκάη, Τσενιάνγκ), Λουξεμβούργο, τη Μαλαισία (Κουάλα Λουμπούρ), Μεξικό (Μερίντα), Πορτογαλία (Πόρτο), ΗΠΑ, Γαλλία, Κροατία και Μαυροβούνιο.