Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο ατζέντης του Σάλμαν Ράσντι «Ο Σαλμάν πιθανότατα θα χάσει το ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το συκώτι του μαχαιρώθηκε και καταστράφηκε», ενώ όπως μετέδωσε το BBC αδυνατεί επίσης να επικοινωνήσει με το περιβάλλον.
«Χρειάστηκαν περίπου πέντε άνδρες», σύμφωνα με μαρτυρίες για να τραβήξουν μακριά τον 24χρονο δράστη, Hadi Matar, κάτοικο του New Jersey ο οποίος περιγράφεται ως «μασκοφορεμένος, αδυσώπητος και πολύ γρήγορος».
Ο δράστης συνέχιζε να προσπαθεί να επιτεθεί στον Σαλμάν Ράσντι αφού τον ακινητοποίησαν, ενώ ήδη τον είχε μαχαιρώσει στο λαιμό και στην κοιλιά, τρέχοντας πάνω στο συγγραφέα που έδινε διάλεξη στο Ίδρυμα Chautauqua στη Νέα Υόρκη.
Κανένα κίνητρο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από την αμερικανική αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι ένας γιατρός στο ακροατήριο έδωσε στον Ρούσντι τις πρώτες βοήθειες.
Ο γεννημένος στην Ινδία μυθιστοριογράφος έγινε γνωστός με το Midnight’s Children το 1981, το οποίο πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά το τέταρτο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1988 – Οι «Σατανικοί Στίχοι», τον ανάγκασαν να δέχεται απειλές για τη ζωή του επί τρεις δεκαετίες.
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Ανώτατος Ηγέτης του ΙράνΑγιατολάχ Χομεϊνί ζήτησε την εκτέλεση του Σαλμάν Ρούσντι. Πρόσφερε αμοιβή 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,5 εκατομμυρίων λιρών) σε μια φετβά ( διάταγμα στο Ισλάμ) και η επικήρυξη παραμένει ενεργή, ενώ ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 δολάρια το 2012.
Η φετβά για τον Σαλμάν Ρούσντι ήταν ένα προοίμιο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Και το 2016 σημείωνε: «Η περίπτωσή μου δεν ήταν παρά ο προάγγελος ενός φαινομένου πολύ ευρύτερου που πλέον μας αφορά όλους».
Αναγκασμένος έκτοτε να ζει λαθραία και υπό αστυνομική προστασία, πηγαίνοντας από κρυψώνα σε κρυψώνα, κυκλοφορούσε με το όνομα Josef Anton, προς τιμήν των αγαπημένων του συγγραφέων, του Τζόζεφ Κόνραντ και του Άντον Τσέχοφ.
«Είμαι φιμωμένος και φυλακισμένος. Θα ήθελα να παίξω μπάλα με τον γιο μου στο πάρκο. Η συνηθισμένη, κοινότοπη ζωή είναι για μένα ένα ανέφικτο όνειρο», έγραφε.
Όμως από το 1993, έχοντας κουραστεί να είναι «ένας αόρατος άνθρωπος», πολλαπλασίασε τα ταξίδια και τις δημόσιες εμφανίσεις, παραμένοντας υπό την επίβλεψη της βρετανικής κυβέρνησης.
Αφού εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και πριν από την επίθεση που υπέστη χθες, ο Σαλμάν Ρούσντι είχε ξαναρχίσει μια λίγο-πολύ φυσιολογική ζωή, συνεχίζοντας να υπερασπίζεται στα βιβλία του τη σάτιρα και την ασέβεια
Ως Βρετανοαμερικανός πολίτης ο Σαλμάν Ρούσντι δήλωνε άθεος και ένθερμος υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, υπερασπιζόμενος το έργο του σε πολλές περιπτώσεις. Για τους «Σατανικούς Στίχους» έλεγε ότι κύριος στόχος του μυθιστορήματος ήταν το δράμα των μεταναστών.
Έκπληκτος από τον εκτεταμένο χαρακτήρα των διαδηλώσεων, ο Σαλμάν Ρούνστι ζήτησε συγγνώμη από τους μουσουλμάνους που ζητούσαν εκδίκηση «για την προσβολή στον Προφήτη Μωάμεθ».
Όταν ο ΡΆσντι ανακηρύχθηκε ιππότης το 2007 από τη βασίλισσα Ελισάβετ, επαναλήφθηκαν οι βίαιες διαδηλώσεις στο Ιράν και το Πακιστάν, όπου ένας υπουργός είπε ότι«δικαιολογούνται και επιθέσεις αυτοκτονίας».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε στο Twitter ότι «ο σερ Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε ενώ ασκούσε ένα δικαίωμα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ο κ. Ρούσντι «ενσάρκωσε την ελευθερία και τον αγώνα κατά του σκοταδισμού» και ήταν θύμα «μιας δειλής επίθεσης από τις δυνάμεις του μίσους και της βαρβαρότητας».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «φρικιαστική επίθεση».
Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ιρανική κυβέρνηση ενώ ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τον Ρούσντι ως προδότη και εγκωμιάζουν τον δράστη της χθεσινής επίθεσης.
Πανηγυρίζουν στο Ιράν
Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη σήμερα τον άνθρωπο που χθες, Παρασκευή, μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον παγκοσμίως γνωστό βρετανό συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών στίχων», ο οποίος είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο στόχος ενός ιρανικού φετφά.
«Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ράσντι», γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο δράστης της επίθεσης μαχαίρωσε τον Ράσντι στο λαιμό και την κοιλιά σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό πράκτορά του, ο συγγραφέας είναι διασωληνωμένος και μπορεί να χάσει το ένα μάτι του.
Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου.
Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Ράσντι «αποστάτη», με εξαίρεση τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.
Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι».
«Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοχαμάντ Μαραντί, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Ο Ράσντι είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που εμφανίζεται ως μετααποικιακός μυθιστοριογράφος», πρόσθεσε.
«Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Μπόλτον (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)… και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», αναρωτιέται.
Ο Σαλμάν Ράσντι είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου με την έκδοση, το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων». Ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε το 1989 ένα φετφά που ζητούσε τη δολοφονία του συγγραφέα.