Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας κολλήσει στο τέλμα της Συρίας και μη μπορώντας να κάνει ούτε μπροστά, σε μία μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των στρατευμάτων τη Δαμασκού που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ούτε όμως και πίσω κάτι που θα σημαίνει ατιμωτική υποχώρηση.
Τα πράγματα για την Άγκυρα δεν πάνε όμως καλά ούτε στο μέτωπο της Λιβύης καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Τρίπολη και τον Σάρατζ.
Μπροστά στα αδιεξόδά του ο Ερντογάν επιχειρεί ένα διπλωματικό άνοιγμα ερχόμενος σε επικοινωνία ακόμη και με τον Εμανουέλ Μακρόν, ζητάει οπλικά συστήματα από τον Τραμπ και επιχειρεί να κατευνάσει τον Πούτιν.
Την ίδια στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη της κυβέρνησής του επιδίδονται στο παιχνίδι των προκλήσεων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, γενικά, όσο και στο Αιγαίο και την Κύπρο πιο ειδικά.
Στο πλαίσιο αυτό, να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ – όπου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση με την υποστήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να έρθουν στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης Τουρκία, Ρωσία και Συρία— πρέπει να σταματήσουν.
Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του ζήτησε να τεθεί υπό έλεγχο ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος του εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη δράση των εξτρεμιστών στη συριακή αυτή επαρχία.
Και οι δύο διατύπωσαν την προσήλωση τους στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Σότσι, ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση στη Λιβύη.
Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να τεθούν υπό έλεγχο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή του Ιντλίμπ στη Συρία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Ο Ερντογάν επισήμανε στον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το 2018, θα πρέπει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας εξέφρασαν επίσης την προσήλωση τους στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί παλαιότερα για τη Συρία και επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη.
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις εξελίξεις στη Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.
«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας.
Οι δύο πρόεδροι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.