Συλλογικό κέντρο υποδοχής μεταναστών, στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, εγκαινίασαν σήμερα ο Σέρβος υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων Πολέμου και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αλεξάνταρ Βούλιν και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σερβία (UNHCR), Χανς Φρίντριχ Σόντερ.
Στο κέντρο υποδοχής, που βρίσκεται σε πλήρως προσαρμοσμένο για τις νέες ανάγκες, πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού, οι μετανάστες, με ταχεία διαδικασία, θα λαμβάνουν τα κατάλληλα έγγραφα, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια.
Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, είπε ότι με τη λειτουργία του κέντρου υποδοχής, η Σερβία αποδεικνύει ότι είναι μια σοβαρή χώρα.
Λειτουργούμε ως οργανωμένο κράτος. Το κράτος της Σερβίας ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, φροντίζει κάθε ανθρώπινο ον που βρίσκεται στο έδαφός του. Είναι λιγότερο σημαντικός ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε κάποιος εδώ, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε κανέναν, αλλά εξασφαλίζουμε σε κάθε ανθρώπινο ον ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα και νερό, είπε ο κ. Βούλιν.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε ικανοποίηση για τη λειτουργία του κέντρου και ανακοίνωσε ότι η UNHCR θα συνεχίσει να βοηθά τη Σερβία. Δημιουργούμε για τους μετανάστες που περπατούν μέρες σε σκληροτράχηλους δρόμους πολύ καλύτερες συνθήκες για την εξέταση των αιτημάτων τους για διαμονή και για παροχή των πρώτων βοηθειών, είπε ο κ. Σόντερ.
Ο δήμαρχος του Πρέσεβο, Φάχμι Μουστάφα, δήλωσε ότι η Σερβία, οι πολίτες της και διάφορες οργανώσεις προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στους μετανάστες και ότι η δημιουργία του κέντρου υποδοχής είναι σημαντική, επειδή οι μετανάστες σε ένα μέρος θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες.
Σε αυτό το κέντρο θα έρθουν όλοι οι εκείνοι που βρίσκονται στους δρόμους, σε αυλές, σε πεζοδρόμια και εστιατόρια. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους βοήθησαν για να ανοίξει το κέντρο το συντομότερο δυνατό, είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού στο Πρέσεβο, καθημερινά φθάνουν στην πόλη περίπου 800 έως 1.000 μη νόμιμοι μετανάστες.
Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας άσκησε κριτική στην πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία αναφέρεται ότι οι μετανάστες υφίστανται κακομεταχείριση όταν διασχίζουν τη Σερβία.
Ο κ. Βούλιν, είπε ότι αυτό δεν είναι αληθές, ότι κανένας αστυνομικός δεν κακοποίησε, ή πήρε χρήματα από μετανάστη και κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και την ΕΕ από κοινού να επιλύσουν το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών.