ΡΩΣΙΑ: Μαζική επίθεση με drones από τη Ρωσία – Πίεση μετά την αποτυχία της εκεχειρίας-Η μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής η Ρωσία, λίγες μόλις ώρες μετά τις απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη.
Ρεπορτάζ – Παντελής Χαριτάκης
Το Κίεβο ανακοίνωσε πως συνολικά εκτοξεύθηκαν 273 drones εναντίον στόχων σε Κίεβο, Ντνιπροπετρόφσκ και Ντονέτσκ, σηματοδοτώντας μια ξεκάθαρη κλιμάκωση – αλλά και μια επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό drones που έχει χρησιμοποιηθεί σε μία μόνο επιχείρηση από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
https://t.co/jXdEL9yk0w
⚔️Nova Poltavka reported under RFAF control pic.twitter.com/Em0EvkG47v— Tony (@Cyberspec1) May 18, 2025
Αιχμηρό μήνυμα της Μόσχας για τις «κενές συνομιλίες» του Κιέβου
Η ρωσική ηγεσία, που έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση και ουδετεροποίηση της Ουκρανίας, αντιμετώπισε τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ως «χαμένες ευκαιρίες» για ειρήνη.
Όπως αποκαλύπτει το tilegrafimanews.gr, στο παρασκήνιο των επαφών οι εκπρόσωποι της Ρωσίας παρέδωσαν εναλλακτικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, το οποίο απορρίφθηκε αμέσως από το Κίεβο.
Ανώτερη πηγή του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι η επίθεση με drones «αποτελεί απάντηση στη στρατηγική άρνησης διαλόγου που επιμένει να ακολουθεί η Ουκρανία». Ειδικότερα, σημειώθηκε πως στόχοι της επιχείρησης ήταν εγκαταστάσεις επικοινωνιών, υποδομές ανεφοδιασμού και στρατιωτικά εργοστάσια που λειτουργούν με στήριξη της Δύσης.
Τραμπ στο επίκεντρο – Νέα τηλεφωνική πρωτοβουλία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, «η σύρραξη δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον χωρίς να επέμβουμε σοβαρά». Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε επίσημα τα τηλεφωνικά ραντεβού, ωστόσο σύμφωνα με το State Department, η Ουάσινγκτον «θα ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός».
Στο εσωτερικό της Ε.Ε., ωστόσο, επικρατεί σκεπτικισμός. Πηγή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι οι κινήσεις Τραμπ «είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου», ενώ επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εστιάζοντας στον τεχνολογικό τομέα και στις αλυσίδες ανεφοδιασμού οπλικών συστημάτων.
*reportedly* Police in Kiev trying to shoot down Russian drones with 7.62×39.
Let’s think about the ballistics here. There’s no way that drone is below 500m in elevation and it’s likely much higher than that. 0% chance an AK is going to take it out. #ukraine #russia #kiev pic.twitter.com/fltFWFQ1cS
— Mrgunsngear (@Mrgunsngear) October 17, 2022
Απώλειες και στρατιωτική πίεση – Το αφήγημα του Κιέβου και τα ερωτήματα
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από τα θραύσματα drones, κυρίως στην περιοχή Ομπούχιβ του Κιέβου. Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «τυφλές επιθέσεις» και προσπαθούν να επενδύσουν επικοινωνιακά στην εικόνα του άμαχου πληθυσμού.
Όμως, πηγές που παρακολουθούν τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς κάνουν λόγο για «στρατιωτικά στοχευμένες αποστολές», ενώ μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν 88 από τα 273 drones. Το ποσοστό επιτυχίας, ωστόσο, υποδηλώνει ότι οι ρωσικοί στόχοι επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά σε ό,τι αφορά διακοπές σε δίκτυα επικοινωνίας.
Το γεωπολιτικό πλαίσιο – Ρωσία και «στρατηγική υπομονής»
Όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, η Ρωσία ακολουθεί στρατηγική φθοράς, ενισχύοντας το αφήγημα ότι «δεν επιτίθεται στους λαούς, αλλά στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να θέλει να κρατήσει την πίεση υψηλή χωρίς να διακόψει τη διπλωματική ροή – κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και από τη συμφωνία για ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων που επετεύχθη στην Κωνσταντινούπολη.
Όλα δείχνουν πως η ρωσική αντεπίθεση δεν αποτελεί απλώς απάντηση, αλλά μήνυμα: είτε θα υπάρξει νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, είτε η ένταση θα μεταφερθεί στην καρδιά της ηπείρου.