ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ….
Να σταματήσουν οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας στο Χαλέπι ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει μέτρα κατά και των δύο εάν συνεχίσουν τη «βάρβαρη» επιχείρησή τους στη συριακή πόλη.
«Ζητούμε τη λήξη των επιθέσεων. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις όχι μόνον κατά της Συρίας, αλλά και κατά όσων είναι σύμμαχοι και συνεργοί του καθεστώτος της. Αυτό αφορά τη Ρωσία», είπε η κ. Μέρκελ από τις Βρυξέλλες (ξέχασε το Ιράν και τον Λίβανο, αλλά αυτό δεν της είπαν να το πει).
Οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε. καταδίκασαν τη Ρωσία για τους θανάτους αμάχων από τους βομβαρδισμούς της στο Χαλέπι, ωστόσο λόγω της αντίστασης της Ιταλίας και της Ελλάδας δεν τέθηκε θέμα νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για το Χαλέπι.
Να σημειωθεί εδώ ότι Ρέντσι και Τσίπρας πρόβαλλαν αντίσταση [διαβάστε εδώ] διότι είναι οι μοναδικοί που έλαβαν υπόψιν τους σοβαρά τις απειλές της Μόσχας.
Η Ρωσία έχει απειλήσει με «ασύμμετρα και δυναμικά μέτρα» σε περίπτωση νέων κυρώσεων
[irp posts=”75447″ name=”Συρία: Άλλη μια συνοικία της Δαμασκού ελευθερώθηκε από τζιχαντιστές”]
Η Ρωσία την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να λάβει ασύμμετρα και δυναμικά μέτρα εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βαρύτερες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Μιλώντας στην Κρατική Δούμα, κάτω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, αναφέρθηκε στην αναστολή της συνθήκης ΗΠΑ – Ρωσίας για τη διαχείριση του πλουτωνίου που χρησιμοποιείται σε πυρηνικά όπλα, στην οποία προχώρησε νωρίτερα μέσα στον μήνα ο πρόεδρος της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι εξετάζουν την επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και των συμμάχων του, μεταξύ άλλων της Ρωσίας.
Η Κρατική Δούμα ενέκρινε τελικώς την απόφαση του προέδρου Πούτιν για αναστολή εφαρμογής της συνθήκης για το πλουτώνιο.
Η ρωσική απειλή σαφώς και αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, κίνδυνο που τον αντιλήφθηκαν Ρέντσι και Τσίπρας και μπλόκαραν τις νέες κυρώσεις.
Πώς Ρέντσι και Τσίπρας είπαν «όχι» – Οι μόνοι λογικοί στο τρελοκομείο της ΕΕ
Την ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συνεδριάζαν στις Βρυξέλλες ήρθαν σε σφοδρή σύγκρουση για την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, καταδικάζοντας τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας.
Ενδεικτική είναι η άκρως επιθετική στάση που υιοθέτησε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατηγόρησε την Μόσχα ότι επιχειρεί να αποδυναμώσει την ΕΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα εχθροπραξίες, παραβίαση εναέριου χώρου, καμπάνιες παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις, ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της Ε.Ε.
Ωστόσο στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου δεν υπάρχουν αναφορές σε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Μόσχα. Πώς όμως επετεύχθη αυτό;
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε μέν κριτική στη Ρωσία, ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι ενδεχόμενη αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που παραπέμπει σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι πιθανόν να θέσει σε απειλή την εκεχειρία, την οποία έχει δεχτεί ήδη ο Πούτιν, αντί να την ενισχύσει.
Κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησης, τη θέση αυτή υποστήριξε ενεργά και η Ιταλία. Η στάση της Ελλάδας και της Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.