ΓΑΖΑ: Σε μια δραματική πολιτικοστρατιωτική συγκυρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε το κιμπούτς Νιρ Οζ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του πως «όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, χωρίς εξαίρεση».
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Η επίσκεψή του έρχεται λίγες ημέρες πριν από την πολυσυζητημένη του συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η κατάσταση στο έδαφος στη Γάζα παραμένει εκρηκτική, με 73 Παλαιστινίους να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε μία ημέρα από ισραηλινές επιχειρήσεις. Στη λίστα των νεκρών περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, κυρίως σε καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων.
Ο Νετανιάχου μίλησε μπροστά στις κάμερες σε έναν τόπο-σύμβολο του πολέμου, εκεί όπου η Χαμάς επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023, προκαλώντας το πρώτο σοκ στην ισραηλινή κοινωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Νετανιάχου τόνισε πως «η αποστολή μας δεν τελειώνει χωρίς τη διάσωση όλων των αιχμαλώτων».
Η θέση Τραμπ και οι προτάσεις για εκεχειρία
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως πάνω απ’ όλα θέλει «οι κάτοικοι της Γάζας να είναι ασφαλείς», τονίζοντας ότι «έχουν περάσει κόλαση». Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Τραμπ φέρεται να έχει εξασφαλίσει συναίνεση από την ισραηλινή πλευρά για προσωρινή εκεχειρία διάρκειας 60 ημερών, με αντάλλαγμα την επιστροφή μέρους των ομήρων και την παράδοση σορών.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε, μέσω ανακοίνωσής της στο Al Jazeera, πως «εξετάζει τις προτάσεις» και διαβουλεύεται με άλλα παλαιστινιακά κινήματα. Η πρόταση, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που επικαλούνται οι New York Times, περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 10 ομήρων που είναι ζωντανοί και 18 σορών, σε πέντε φάσεις.
Η έμμεση συμφωνία προβλέπει και αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει η απαίτηση της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση πυρός, την ώρα που το Ισραήλ επιμένει στη στρατιωτική εξουδετέρωσή της.
Μαζικές απώλειες αμάχων και καταγγελίες
Η χθεσινή νύχτα στη Γάζα ήταν άλλη μία νύχτα θανάτου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ στο Γαλλικό Πρακτορείο, 15 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων. Άλλοι 38 σκοτώθηκαν την ώρα που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της το «στρατιωτικοποιημένο σύστημα διανομής βοήθειας» που επέβαλε το Ισραήλ, το οποίο –σύμφωνα με την οργάνωση– «μετατρέπει την πείνα σε πολεμικό εργαλείο κατά αμάχων».
Η νέα μέθοδος διανομής έχει ανατεθεί στο Humanitarian Foundation for Gaza (GHF), έναν οργανισμό με περιορισμένο έλεγχο και αδιαφανή χρηματοδότηση, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από το Τελ Αβίβ. Ο ΟΗΕ, δια του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν συμμετέχει στη διαδικασία και ζητά ανεμπόδιστη πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.
Διαφωνίες στο Ισραήλ – Διχασμός και πιέσεις
Το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ είναι βαθιά διχασμένο. Όπως μεταδίδει το Haaretz, μέλη του πολεμικού συμβουλίου ζητούν να κλείσει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στον αντίποδα, ακροδεξιοί υπουργοί όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ επιμένουν στη «συντριβή της Χαμάς, μέχρις εσχάτων».
Ο ίδιος ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε χθες στο Κανάλι 14 ότι «αν δεν αφανίσουμε τη Χαμάς, τα παιδιά μας θα πληρώσουν το τίμημα», στέλνοντας μήνυμα συνέχισης των επιχειρήσεων, ακόμα και χωρίς τη συναίνεση των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, συγγενείς των ομήρων απέστειλαν νέα ανοικτή επιστολή στον Νετανιάχου, ζητώντας την άμεση επίτευξη συμφωνίας. «Η ζωή των αγαπημένων μας δεν μπορεί να γίνει πολιτικό παιχνίδι», αναφέρουν.
Καταμέτρηση φρίκης και αμφισβήτηση γεγονότων
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την αρχή του πολέμου έχει ξεπεράσει τους 57.130, με τους περισσότερους να είναι άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, οι θάνατοι της 7ης Οκτωβρίου