ΣΚΟΠΙΑ: Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ έκανε χθες το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας εγκρίνοντας το σχετικό νομοσχέδιο και στέλνοντάς το προς κύρωση στη Βουλή.
Οι τροπολογίες προβλέπουν τη συμπερίληψη του επιθέτου Βόρεια πριν από το Μακεδονία σε όλο το Σύνταγμα, τροποποίηση του Συντάγματος βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα δίνονται ισχυρότερες εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της χώρας.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στα Σκόπια αποφασίστηκε να καταθέσει η κυβέρνηση τις τροπολογίες αυτές στη Βουλή, αλλά δεν ξεκίνησε ακόμη την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.
Η κυβερνητική συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ και των δύο εκ των τεσσάρων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας έχει τη στήριξη 72 από τους 120 βουλευτές, αλλά χρειάζεται άλλους οκτώ για να πιάσει τον αριθμό των 80, δηλαδή τα δύο τρίτα που απαιτούνται για αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι απέφυγε να απαντήσει, πετώντας το μπαλάκι στους βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και καλώντας τους να λάβουν μια απόφαση βάσει της βούλησης του λαού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. «Έχουν ένα ιστορικό καθήκον και μια υποχρέωση έναντι των πολιτών να ανοίξει το δρόμο της “Μακεδονίας” προς την σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία. Είναι ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που άνοιξε η Συμφωνία με την Ελλάδα. Περιμένουμε από τους βουλευτές να αποφασίσουν υπέρ της εξυπηρέτησης αυτού του στόχου και ως έκφραση της βούλησης των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα και της βούλησης σχεδόν του 80% των πολιτών που εγκρίνουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε.
Οι διαπραγματεύσεις με αντιπολιτευόμενους βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζονται, με το VMRO-DPRME να επιμένει με κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει τονίσει πως θα προσφύγει το ταχύτερο δυνατό στις κάλπες αν δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αν και απεύχεται ένα τέτοιο σενάριο. Αν δεν βρεθούν οι ψήφοι, τότε όλα δείχνουν ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, γράφει το iefimerida.gr