Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται για αυξανόμενη απομόνωση και περισσότερες ακόμα κακουχίες μετά την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου, το οποίο ανακήρυξε την επικράτεια που τελεί υπό τη διοίκηση της παλαιστινιακής ισλαμιστής οργάνωσης Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Ορισμένοι κατηγορούν τη Χαμάς για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, άλλοι πάλι λένε ότι η Αίγυπτος πήρε μια παράλογη απόφαση.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, κάλεσε σε διαδηλώσεις ενάντια στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και εξέδωσε οργισμένες ανακοινώσεις. Ο Σαλάχ Μπαρνταγέλ (Salah Bardaweel), ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι η Αίγυπτος έχει μετατραπεί σε «πράκτορα» των ισραηλινών συμφερόντων.
Η σαββατιάτικη απόφαση του Αιγυπτιακού δικαστηρίου σηματοδοτεί την αυξανόμενη εχθρότητα της Αιγύπτου προς τη Χαμάς. Η Αίγυπτος κατηγορεί τη Χαμάς ότι υποκινεί ισλαμιστική βία στο εσωτερικό της χώρας και ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος στη χερσόνησο του Σινά, κατηγορίες που η Χαμάς αρνείται.
Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα με πραξικόπημα το 2007. Από τότε βρίσκεται σε απομόνωση από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Τους τελευταίους μήνες ο αιγυπτιακός στρατός κατέστρεψε όλα τα τούνελ που είχε σκάψει η Χαμάς, κάτω από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο στη Χερσόνησο του Σινά.
Το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας, ίσως η μόνη πύλη που είχαν οι Γαζαίοι με τον έξω κόσμο, είναι κλειστό από τον Οκτώβριο. Το 2015 το πέρασμα άνοιξε μόνο για δύο ημέρες. Η καταστροφή των τούνελ που είχε σκάψει η Χαμάς και από τα οποία διεξαγόταν λαθρεμπόριο, έχει επηρεάσει την οικονομία στη Γάζα. Πλέον οι Γαζαίοι δεν μπορούν να προμηθευτούν φτηνό πετρέλαιο από την Αίγυπτο, έχει αυξήσει την ανεργία και οι τιμές των τσιγάρων στη Γάζα έχουν τριπλασιαστεί.
Πολλοί κάτοικοι της Γάζας κατηγορούν τη Χαμάς, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να γίνει πιο μετριοπαθής ή να παραδώσει τη διοίκηση της Γάζας στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
«Η Χαμάς έχει καταστήσει τους κατοίκους της Γάζας ομήρους για χάρη των συμφερόντων της», λέει στο Associated Press ο τελειόφοιτος φοιτητής Αχμέντ Τιρί. Η Χαμάς κυβερνά τη Γάζα με ατσάλινο γάντι και σπάνια κάποιος τολμά να την κατακρίνει.
Το προηγούμενο έτος η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς συμφώνησαν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του Αμπάς, ωστόσο, αυτή η συμφωνία ποτέ δεν τηρήθηκε και φυσικά ούτε εφαρμόστηκε.
Ο Γουαλίντ Αμπού Χασσούνα, ένας κουρέας, είπε στο Associated Press ότι αναμένει από την Αίγυπτο να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στη Γάζα. «Εάν μπορούν να μας στερήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε, θα το κάνουν», λέει χαρακτηριστικά.
Άλλοι κάτοικοι της Γάζας επιμένουν ότι η Χαμάς πρέπει να διαπραγματευτεί με την Αίγυπτο ώστε να βελτιώσει τις ζωές των 1.800.000 Παλαιστινίων που ζούνε σε αυτή.
Η Χαμάς δεν έχει δείξει καμία διάθεση ευελιξίας, λέει ο Άκραμ Αταλάχ, αναλυτής στα θέματα της Γάζας.
«Η Χαμάς μένει ακίνητη. Σαν να περιμένει να έλθει η λύση από τον ουρανό». Ο ίδιος επικρίνει τη συνεργασία της Χαμάς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο.
«Οι κάτοικοι της Γάζας υποφέρουν και αυτό θα κάνει ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα», είπε ο Αταλάχ.