Ανεξέλεγκτος είναι πλέον ο εμπορικός πόλεμος. Η Κίνα αντεπιτίθεται στους δασμούς 104% του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνοντας τους δικούς του δασμούς στο 84% σε αμερικανικά αγαθά
Το υπουργείο Οικονομικών της ανακοίνωσε είπε ότι οι πρόσθετοι αυτοί δασμοί θα επιβληθούν σε εισαγόμενα από τις ΗΠΑ αγαθά από αύριο, Πέμπτη 10 Απριλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου για την αιτιολόγηση της επιβολής μεγαλύτερων δασμών, «η απόφαση των ΗΠΑ (για δασμούς 104%) παραβιάζει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και βλάπτει σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».
Σε Λευκή Βίβλο που δημοσιεύτηκε σήμερα η Κίνα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα λύσουν προβλήματα όπως το εμπορικό τους έλλειμμα και την «έλλειψη βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας» μέσω των δασμολογικών μέτρων. «Βλάπτουν σοβαρά την παγκόσμια εμπορική τάξη και την ασφάλεια και σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κινέζικου υπουργείου Οικονομικών.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η Κίνα «πάντα» διατήρησε τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ «αμοιβαία επωφελείς». Προσθέτει ότι είναι «φυσικό» για τις δύο χώρες να έχουν «τριβές», αλλά υπογραμμίζει ότι πρέπει να ανταποκρίνονται η μία στα βασικά συμφέροντα της άλλης.
«Το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επικοινωνήσει με την Ουάσιγκτον για την επίλυσή τους», συμπληρώνει το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.
Νέα «βουτιά» τις αμερικανικές αγορές
Η ανακοίνωση των νέων δασμών από την πλευρά της Κίνας οδήγησε σε νέα «βουτιά» τις αμερικανικές αγορές με τον S&P 500 να πέφτει άμεσα κατά 1,5%. Την ίδια στιγμή, η πτώση του Stoxx Europe 600 έφτασε στο 4,2%.
Νωρίτερα, το Πεκίνο είχε χρησιμοποιήσει αυστηρή γλώσσα κατά των ενεργειών του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τη διμερή εμπορική σχέση, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του «απειλητικές και εξαναγκαστικές» και «λάθος πάνω σε λάθος».
Μάλιστα, σε Λευκή Βίβλο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε εκ νέου την πρόθεσή της να απαντήσει με αντίμετρα, διαμηνύοντας ότι η Ουάσινγκτον θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις συνέπειες.
Η Λευκή Βίβλος ξεκαθάριζε ότι το Πεκίνο δεν προτίθεται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο και υπενθύμισε την τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ. «Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ο προστατευτισμός οδηγεί σε αδιέξοδο», αναφέρεται. Τονίζεται ότι η οικονομική πρόοδος Κίνας και ΗΠΑ αποτελεί κοινή ευκαιρία και όχι αμοιβαία απειλή.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε την Τετάρτη ότι το Πεκίνο θα λάβει «αποφασιστικά και δυναμικά» μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, μετά την έναρξη ισχύος των καθαρών συνολικών δασμών ύψους 104% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει «την αλαζονική συμπεριφορά και το bullying».
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να επιδείξουν στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν σε τακτική ενημέρωση Τύπου.
Επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη, ο Λιν είπε ότι «αν οι ΗΠΑ επιμένουν να διεξάγουν έναν δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο, η Κίνα “σίγουρα θα πολεμήσει μέχρι τέλους”».
Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωνε ότι έχει «ισχυρή βούληση» να ανταπαντήσει στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να συνεχίσουν την κλιμάκωσή (τους) των περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών μέτρων», δήλωσε το υπουργείο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση. «Η Κίνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».
Ενίσχυση σχέσεων με τις γειτονικές χώρες ζητά ο Σι Τζινπίνγκ
Έπειτα από τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε τους αξιωματούχους του να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.
Ο Σι «τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση μιας κοινότητας κοινού μέλλοντος με τις γειτονικές χώρες, επιδιώκοντας να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη διπλωματία της γειτονιάς», ανέφερε σήμερα η εφημερίδα People’s Daily, περιγράφοντας την ομιλία του Σι σε έκτακτη διάσκεψη που χρησιμοποίησε.
Σε μια εποχή που «οι περιφερειακές δυναμικές περιπλέκονται όλο και περισσότερο λόγω των παγκόσμιων αλλαγών», τέθηκε σαν στόχος η ενίσχυση των συνεργασιών, σε επίπεδο εφοδιασμού, με τους γείτονες της Κίνας, η βελτίωση της συνδεσιμότητας και «η εδραίωση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης»