«Οι εμπορικές εντάσεις είναι επιζήμιες για ολόκληρο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.«Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εμπορικές εντάσεις είναι ιδιαίτερα κακές για όλους», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πρέπει να επιτύχουμε μια αποκλιμάκωση, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να βάλουμε εμπόδια σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο που ήδη εξελίσσεται παντού», πρόσθεσε.
Ο Macron δήλωσε ότι οι χώρες των G7 θα πρέπει επίσης να καταφύγουν σε πολιτικές, που θα αποτρέψουν την ύφεση των παγκόσμιων οικονομιών.

«Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να προωθήσουμε πραγματικά κίνητρα, να τονώσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε ο Macron.

Η συνάντηση των G7, που ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Donald Tusk χαρακτήρισε «ασυνήθιστα δύσκολη» γίνεται υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης που προσδοκά σειρά λύσεων στις μεγάλες κρίσεις που μαστίζουν τον πλανήτη, την ώρα που πάνω από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη της νότιας Γαλλίας για την ασφάλεια των ηγετών και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Trump: Εχουμε πολλά κοινά με τον Macron

«Μέχρι στιγμής όλα καλά» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Trump στους δημοσιογράφους κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον Em. Macron σε γεύμα που παρέθεσε ο γάλλος πρόεδρος ενόψει της Συνόδου των G7.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «αναμένει να υπάρξουν πολλές συμφωνίες στις τρεις ημέρες της Συνόδου των G7» λέγοντας ότι «έχει μια πολύ καλή σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο παρά τις διαφωνίες τους».

«Έχουμε κατά βάση πολλά κοινά ο Emmanuel κι εγώ» είπε χαρακτηριστικά ο Trump. «Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό, τα πάμε εξαιρετικά μαζί και θα έλεγα ότι έχουμε μια ιδιαίτερη και καλή σχέση».

Εμπορικός πόλεμος και παγκόσμια οικονομία

Μάλιστα, έντονες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις για θέματα όπως η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Macron αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.

Το ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, θέμα που μπήκε στην ατζέντα της συνόδου την τελευταία στιγμή, θα είναι βασικό θέμα συζήτησης σήμερα και μάλιστα, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των συζητήσεων που θα έχουν απόψε στη διάρκεια του δείπνου στη Μπιαρίτς ο Γάλλος πρόεδρος, E. Macron, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel, ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson, ο ιταλός G. Conte , ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe και ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, στη διάρκεια της συνόδου «ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αν και οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες, δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Jair Bolsonaro για «ψέματα» σχετικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα, αλλά και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές, επικρίσεις που δεν αναμένεται να βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump.

Στο μεταξύ, επιφυλάξεις έχει εκφράσει η Γερμανία σχετικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, κάτι που συζητηθεί εκτενώς μεταξύ Macron και Merkel.

Tusk: Η ΕΕ θα απαντήσει στις αυξήσεις των δασμών Trump στο γαλλικό κρασί

Ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις της ΕΕ απέναντι στους δασμούς του αμερικανικού προέδρου στο Γαλλικό κρασί εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Σε δηλώσεις του σήμερα (24/8) ενόψει της Συνόδου των G7 στη Γαλλία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε πως «η φετινή Σύνοδος Κορυφής των Επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη θα είναι «ασυνήθιστα δύσκολη».

«Η συνάντηση των ηγετών των G7 θα είναι ένα δύσκολο τεστ για την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών αδυνατούν να βρουν κοινή γλώσσα επικοινωνίας» υπογράμμισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Tusk προειδοποίησε ιδιαίτερα ενάντια στους εμπορικούς πολέμους, οι οποίοι, όπως είπε, «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση».
Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν αν συμβάλλουν η αλλαγή του κλίματος και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Προτιμώ την Ουκρανία αντί της Ρωσίας στους G7 το 2020

Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ ότι η Ρωσία θα μείνει εκτός των G7 και στην Σύνοδο του επόμενου χρόνου λόγο της Ουκρανικής κρίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk δήλωσε ότι θέλει να προσκαλέσει το 2020 την Ουκρανία, αντί της Ρωσίας.

«Πιστεύαμε ότι θα επεδίωκε την δημοκρατική οδό, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Tusk για την αρχική πρόταση προς τη Ρωσία για επανένταξη στην Ομάδα, μετατρέποντάς την σε G8.

«Σήμερα, θα επιχειρήσω να πείσω τους συνομιλητές μου ότι θα ήταν προτιμότερο να προσκληθεί η Ουκρανία, ως προσκεκλημένη φυσικά, στην επόμενη σύνοδο της G7», πρόσθεσε.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump έχει προτείνει την επιστροφή της Μόσχας.

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συναντήσεις της συνόδου θα είναι αυτή του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump με τον Βρετανό πρωθυπουργό B. Johnson, αφού το ερωτηματικό για τη στάση του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου για το αν θα ενθαρρύνει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας να προτιμήσει ένα «σκληρό Brexit» από μια έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, παραμένει.

Πάντως, ο Trump όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή 23/8, είναι «πολύ ενθουσιασμένος» με την προοπτική να συζητήσει με τον Johnson το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, ότι αναμένει «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες στη σύνοδο της G7, ενώ απείλησε για άλλη μια φορά ότι θα επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά ως αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Όπως εξήγησε ο Trump δεν είναι «μεγάλος οπαδός» των τεχνολογικών εταιρειών, όμως «αυτές είναι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και ειλικρινά δεν θέλω η Γαλλία να πάει και να επιβάλει φόρους στις εταιρείες μας».

«Αν το κάνουν», πρόσθεσε ο Trump, «θα επιβάλουμε τέτοιους δασμούς στα κρασιά τους που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ».

Διαδηλώσεις

Πάνω από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς για την ασφάλεια της συνόδου και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της έναρξης της συνόδου G7 οι πρώτες ταραχές.
Image

Μάλιστα, 17 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής 23/8 στην Ιρούν, στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών κοντά στο σημείο όπου έχουν κατασκηνώσει διαδηλωτές που διεξάγουν κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο της G7.

Από τις συγκρούσεις 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ δεν αναφέρφθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών.
Σε αποκλεισμό και σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το παραθαλάσσιο θέρετρο Biarritz της Γαλλίας λόγω της Συνόδου των G7, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, έχουν αναπτυχθεί 13.000 αστυνομικοί, ενώ έχει στηθεί και ειδικό δικαστήριο για όσους διαπράξουν αδικήματα.
Το ιστορικό κέντρο της βάσκικης πόλης άδειασε από τουρίστες από την Παρασκευή 23/8, παραμονή της Συνόδου και των αφίξεων των ηγετών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως του Donald Trump και του Borris Johnson.

Στους σέρφερ δόθηκε εντολή να μην μπαίνουν στο νερό στην κεντρική παραλία Grande Plage, ενώ απομακρύνθηκαν και όλα τα σκάφη.

Kλειστός θα παραμείνει ο σιδηροδρομικός σταθμός, όπως και το αεροδρόμιο για όλο το Σαββατοκύριακο 24-25/8, δημιουργώντας έτσι μία απροσπέλαστη ζώνη στο κέντρο.
Υπάρχουν οδικοί έλεγχοι στα ισπανικά σύνορα και η αστυνομική παρουσία είναι έντονη γύρω από την πόλη και στις οροφές των κτιρίων.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς φοβούνται κινητοποιήσεις από τα κίτρινα γιλέκα ή, και αναρχικούς.
«Ο στόχος είναι να έχουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση, αλλά δεν θα ανεχτούμε την παραμικρή αναταραχή και αν συμβεί θα αντιδράσουμε» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Christophe Castaner.