Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από μήνες, συναντιούνται διά ζώσης, αναζητώντας λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και όπως μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, όλοι οι επικεφαλής κρατών έχουν μιλήσει από δύο φορές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε τώρα να επικεντρωθεί η συζήτηση σε τρία θέματα: κράτος δικαίου, νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό και ο τύπος κατανομής για τη χρηματοδότηση ανάκτησης. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και πιθανότατα στη συνέχεια θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το Politico και τον David M. Herszenhorn, η συζήτηση των ηγετών περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες: το συνολικό μέγεθος του πακέτου προϋπολογισμού και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων και των δανείων, τους μηχανισμούς, ιδίως όσον αφορά την εκταμίευση των κεφαλαίων, και τις επιστροφές που περιορίζουν τις συνεισφορές για τους μεγαλύτερους πληρωτές στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, οι ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί γενικά, όπως αναμενόταν, η Δανία «να ηγηθεί της επιβάρυνσης» στο συνολικό ανώτατο όριο του προϋπολογισμού και να διατηρήσει τη μείωση εισφορών, ενώ η Γαλλία πιέζει να τερματίσει τις επιστροφές μια για πάντα. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, έκανε μια νέα προσέγγιση, σύμφωνα με το Politico, που ονομάζεται «μηχανισμός διακανονισμού εκταμιεύσεων». Από την πλευρά του, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ έχουν καταστήσει σαφές ότι η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να είναι το ελάχιστο και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω περικοπές.
Παράλληλα, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που παρακολουθεί τις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες παραμένουν επικεντρωμένοι σε αυτά τα τρία θέματα και υπάρχει μια καλή διάθεση απ’ όλο το τραπέζι. Αυτό χαρακτήρισε ως «καλό σημάδι». «Μέχρι στιγμής η θερμοκρασία στο δωμάτιο δεν έχει ανέβει ουσιαστικά. Φαίνεται ότι οι ηγέτες διατηρούν την ενέργειά τους για αυτό που θα έρθει αύριο», τόνισε.
Ο ανταποκριτής Florian Eder αναφέρει ότι o Σαρλ Μισέλ πρότεινε μια συμβιβαστική ιδέα για τους ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ: Ενας λεγόμενος μηχανισμός που ονομάζεται «φρένο έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα επιτρέπει τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν υπάρχει δυσαρέσκεια με τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων μιας άλλης χώρας.
Σύνοδος Κορυφής: Τα αγκάθια για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία αντιτίθεται στη διανομή χρημάτων με τη μορφή επιχορηγήσεων. Την ίδια στιγμή, οι χώρες παραμένουν διχασμένες σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της διανομής. Υπάρχει επίσης πίεση από ορισμένες χώρες να επιλέξουν μικρότερο προϋπολογισμό από αυτόν που πρότεινε η Κομισιόν και ο Σαρλ Μισέλ.
Από το ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 310 δισ. θα διανεμηθούν με βάση έναν τύπο που θα λαμβάνει υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τα επίπεδα ανεργίας μεταξύ 2015 και 2019, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Στο συμβιβαστικό του σχέδιο, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε την προσαρμογή αυτής της φόρμουλας και τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη μείωση του ΑΕΠ.
Bild: Το πόκερ δισεκατομμυρίων στα 66α γενέθλια της Μέρκελ
Εκτενές δημοσίευμα για τη Σύνοδο Κορυφής φιλοξενεί η ιστοσελίδα της Bild, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει το «φιλί της ζωής» στις χώρες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ πραγματοποιούν σήμερα μια ειδική Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν για το ταμείο ανασυγκρότησης που θα δώσει το “φιλί της ζωής” στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση του νέου κορωνοϊού», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. «Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ δεν έχουν συζητήσει διά ζώσης αλλά μέσω τηλεδιασκέψεων», τονίζει, προσθέτοντας ότι «στο πρόγραμμα της συνόδου είναι μία συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο έως το 2027, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ».
Στη συνέχεια, η Bild γράφει ότι «στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που γιορτάζει τα 66α γενέθλιά της». Οπως σημειώνει, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τους «27» να επιδείξουν «πολιτικό θάρρος» και να καταλήξουν σε συμφωνία. «Έχουν εργαστεί πολύ σκληρά για να προετοιμαστούν για τη Σύνοδο Κορυφής», όπως δήλωσε.
Η Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο, παραμένει απαισιόδοξη, αναλογιζόμενη τις διαφορές που υπάρχουν. «Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι διαφορές στις θέσεις είναι πολύ-πολύ μεγάλες», δήλωσε πριν από τη έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, δήλωσε στην Bild: «Αν ο καθένας έρθει με ένα κομπιουτεράκι, τίποτα δεν θα συμβεί». «Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων και η λύση δεν είναι βέβαιη», δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, υπό καθεστώς ανωνυμίας.