: Τηλεφωνική επαφή είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους φέρεται να τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Δύση και πιο συγκεκριμένα η Γαλλία θα πρέπει να αποφύγουν «απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες» στη Συρία.

Σε χαμηλότερους και μάλλον συμφιλιωτικούς τόνους, ο κ. Μακρόν, σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία, τόνισε ότι επιθυμεί «εντατικοποίηση» του διαλόγου με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία.

ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία φέρονται να ετοιμάζονται για κάποιου είδους στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, σε απάντηση για φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, το προηγούμενο Σάββατο.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «σκηνοθετημένη» την επίθεση, θεωρώντας ότι είχε ως στόχο να δικαιολογήσει μια δυτική επέμβαση.

Επαφές Ερντογάν με Τραμπ – Πούτιν

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον Αμερικανό και τον Ρώσο ομολόγό του ενδεχόμενα βήματα για την ειρήνη στη Συρία, έπειτα από σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι σωστή.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η κατάσταση δείχνει πως οι εντάσεις έχουν μετριαστεί τώρα, αλλά πως θα εξακολουθήσει τις συνομιλίες του με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ορατός ο κίνδυνος ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Παρασκευή για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες».

«Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση» είπε ο Γκουτέρες μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.

Γερμανία: Θα συνεχίσουμε την πολιτική πίεσης της Ρωσίας για το συριακό

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να για συνεχίσει να ασκεί πολιτική πίεση στη Ρωσία σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν «σοβαρά στοιχεία» που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η Γερμανία παραμένει σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους της, σχετικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί μετά τη φερόμενη χημική επίθεση από τον συριακό στρατό.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μαρία Άντεμπαρ δήλωσε ότι το Βερολίνο συμφωνεί με τους εταίρους του ότι η χρήση χημικών όπλων δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη. Πρόσθεσε εξάλλου ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καταστραφεί όλα τα χημικά όπλα της Συρίας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.