Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είχε μεγάλα σχέδια για τη Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά οι πράξεις του τελικά γύρισαν εναντίον του με -για πρώτη φορά- να συζητιέται σοβαρά η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, πράγμα που βάζει ταφόπλακα στις νεοθωμανικές ονειρώξεις του Τούρκου Προέδρου.
Ο Μαρκ Πιερίνι (Marc Pierini), πρώην Ευρωπαίος Πρέσβης στην Τουρκία, σε άρθρο του στο αμερικανικό National Interest την Πέμπτη, γράφει ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να καταστρέψει την απειλή ενός κουρδικού κρατιδίου στη Συρία, πριν ακόμα αυτό ιδρυθεί, απέτυχε ενώ και η υποστήριξή της στην ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ «κουρελιάστηκε» από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία ο Άσαντ δεν θα ανατραπεί με πόλεμο και ο λαός του θα αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον.
Η ανακήρυξη ενός χαλιφάτου από τους τζιχαντιστές σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, η οποία υποστηρίχτηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, είχε τη συνέπεια να επιτρέψει στους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας να διεκδικήσουν την ύπαρξη τους στην πολιτική διαδικασία, υποστηρίζει ο Πιερίνι.
Δηλαδή, η επιθετικότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο υποστήριζε ο Ερντογάν, ανέδειξε τους Κούρδους σε «παίκτες» στη Μέση Ανατολή από εκεί που βρίσκονταν στο περιθώριο.
«Το φάντασμα ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα νότια σύνορα της Τουρκίας επέστρεψε, καθιστώντας τη σχέση της Τουρκίας με τους δικούς της Κούρδους κατά πολύ πιο περίπλοκη, ειδικά όταν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην τουρκική εθνοσυνέλευση», γράφει ο Πιερίνι.
Επιπλέον, η ρωσική και ιρανική στρατιωτική ανάμιξη στη συριακή κρίση σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί πλέον να προσπαθεί και να επιβάλλει το αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην περιοχή και είναι πλέον υποχρεωμένη να εμπλακεί σε πολύπλευρες πολιτικές διαπραγματεύσεις με «παίκτες» που δεν υποστηρίζουν την ανατροπή του Προέδρου Άσαντ.
«Η ρωσική κίνηση επίσης ακύρωσε τα τουρκικά σχέδια να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία, επισήμως παρουσιαζόμενη για την προστασία των Σύρων αμάχων, αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδίσει την εδαφική επέκταση των Κούρδων της Συρίας».
Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου οδήγησαν σε μεγαλύτερες πιέσεις από τους συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ ώστε να κάνει ενεργά βήματα στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και η κατάρριψη του ρωσικού SU-24 στη Συρία, αργότερα μέσα στον μήνα, έδωσε στη Μόσχα το κίνητρο για να αποκαλύψει και να εκθέσει τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης με τους τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο Πιερίνι αναφέρθηκε και στις επισημάνσεις του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ την Τρίτη, όταν δήλωσε ότι, είναι ανάγκη οι σύμμαχοι και εταίροι μας ανά τον κόσμο να κάνουν περισσότερα βήματα στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, και αυτό αφορά την Ευρώπη, αφορά και τον Κόλπο.
«Λέγοντας Ευρώπη, εννοώ όλο το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας», είπε ο Κάρτερ.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το όραμα του Ερντογάν για επιστροφή σε ένα περασμένο οθωμανικό μεγαλείο και τη γεωπολιτική εγκαθίδρυση της Τουρκίας ως μια δύναμης ανάμεσα στη Δύση, τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, αντίκρισε την πραγματικότητα, γράφει ο Πιερίνι.
Η Τουρκία κάνει εχθρούς τους γείτονές της, έχει μια καθόλου εύκολη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κούρδοι γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, με την Τουρκία να δέχεται πιέσεις από παντού να κάνει περισσότερα ενάντια στην απειλή που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος.