Με την προεκλογική μάχη να έχει μόλις ξεκινήσει και τα πρώτα δημοσκοπικά δείγματα γραφής να είναι ενδεικτικά των προθέσεων των ψηφοφόρων, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξει η βρετανική εφημερίδα Telegraph είναι ότι η δημοτικότητα του Τσίπρα βυθίζεται και ο στόχος της αυτοδυναμίας φαντάζει μακρινός.
Το άρθρο της εφημερίδας σημειώνει πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή φαντάζει πλέον απίθανος, καθώς η διαφορά που τον χωρίζει από το δεύτερο κόμμα (τη ΝΔ) ολοένα και μικραίνει.
Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα που μέχρι πρότινος ήταν το… βαρύ χαρτί του κόμματος, βυθίζεται κατά τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου. Σημειώνει, δε, πως τα μέχρι στιγμής γκάλοπ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως η χρεοκοπημένη Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και δεύτερες εκλογές για να υπάρξει δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.
Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, αυτές οι εξελίξεις είναι απότοκες της απόφασης του Τσίπρα να συμφωνήσει με τους δανειστές στο τρίτο Μνημόνιο. Αυτό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα τον εξελίξεων μέσα στο κυβερνών κόμμα, την ανταρσία της Αριστερής Πλατφόρμας και τελικά την απόφαση του πρωθυπουργού να κηρύξει πρόωρες εκλογές.
Από την άλλη, ούτε και οι Έλληνες δέχθηκαν αυτή τη νέα συμφωνία, καθώς προέρχονται από εξαετή λιτότητα που με τα νέα μέτρα θα συνεχίσει να υφίσταται.
Ο Τσίπρας, αναφέρει το άρθρο, κατάφερε να μείνει μόλις επτά μήνες στην εξουσία και τώρα ζητάει ανανέωση της λαϊκής εντολής έτσι ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει τη συμφωνία και να λάβει μέχρι τελευταίου σεντ τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν συμφωνηθεί.
Στη συνέχεια, η Telegraph παραθέτει τα μέχρι τώρα γκάλοπ που έχουν διεξαχθεί και όλα σχεδόν δείχνουν πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έχει μειωθεί αισθητά, ενώ η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα έχει πέσει σε χαμηλές τιμές. Αρκετά ενδεικτικό είναι ότι καμία δημοσκόπηση δεν δείχνει τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, να μπαίνει στην επόμενη Βουλή. Κάτι που μειώνει αισθητά τις επιλογές του Τσίπρα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία, άρα θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.