Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Το αφεντικό της Maersk προειδοποιεί: Mεγαλύτερες οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν τους επόμενους μήνες

Newsroom από Newsroom
07/05/2026 17:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
56
SHARES
120
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αποτέλεσε ένα «νέο καμπανάκι κινδύνου» για το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Βίνσεντ Κλερκ, στο CNBC την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Maersk, ο Κλερκ είπε ότι ο όμιλος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στο κόστος που θα πρέπει να τις επωμιστούν οι πελάτες.

«Είμαστε ένας κλάδος με υψηλή ενεργειακή ένταση, και αυτό έχει δημιουργήσει μια εντελώς νέα σειρά συνθηκών με τις οποίες πρέπει τώρα να ασχοληθούμε», είπε. «Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο»,

Τα κόστη του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εντάθηκε, με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ να διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει επίσης τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα ωθηθεί υψηλότερα σε πολλές οικονομίες.

«Αυτό που θα σημαίνει αυτή η ενεργειακή κρίση είναι περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστος κάθε μήνα, για όσο διάστημα το πετρέλαιο παραμένει γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Κλερκ. «Και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση του κόστους, αλλά υπάρχουν και πολλά που πρέπει να κάνουμε για να μετακυλήσουμε αυτά τα κόστη στους πελάτες, επειδή πρόκειται για μια τόσο τεράστια αύξηση του κόστους που δεν μπορούμε να την αναλάβουμε».

Πρόσθεσε ότι η σύγκρουση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό ο κλάδος της ναυτιλίας -και η κατανάλωση- θα μπορούν να παραμείνουν ανθεκτικοί.

«Καθώς μέρος αυτών των κόστους μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή, θα δούμε μείωση της ζήτησης σε επίπεδο καταναλωτή; Και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα με μειωμένη ζήτηση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους;», αναρωτήθηκε. «Αυτό είναι σίγουρα κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ προσεκτικά, γιατί θα άλλαζε ξαφνικά την εξίσωση σχετικά με τον τρόπο που αυτή η κρίση θα επηρεάσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τον κλάδο μας ειδικότερα», σημείωσε.

Η δανέζικη εταιρεία, η οποία θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, ανακοίνωσε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBITDA) ύψους 1,75 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει πτώση 35% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων της αγοράς.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, στα 13 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας πάντως τις εκτιμήσεις των 12,5 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, η Maersk επανέλαβε ότι ο πόλεμος με το Ιράν επηρεάζει τις δραστηριότητές της και την παγκόσμια οικονομία και κάλεσε σε ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού.

«Η γεωπολιτική αποτελεί τη βασική δύναμη που διαμορφώνει τις μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς και το περιβάλλον εμπορίου και logistics», ανέφερε η εταιρεία στην παρουσίαση αποτελεσμάτων της, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος με το Ιράν έχει εισαγάγει «ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας».

«Αυτή τη στιγμή, εύθραυστες εκεχειρίες βρίσκονται σε ισχύ τόσο στο Ιράν όσο και στον Λίβανο, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά και η κυκλοφορία στο Στενό του Ορμούζ παραμένει σχεδόν ακινητοποιημένη. Η σύγκρουση έχει ήδη επιβαρύνει το κλίμα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε», ανέφερε η Maersk την Πέμπτη.

Η εταιρεία σημείωσε ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στο εύρος των 90 έως 100 δολαρίων το βαρέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2026 και η σύγκρουση επιλυθεί σύντομα, τότε η παγκόσμια ζήτηση για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2% και 4%.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ισορροπία των κινδύνων «γέρνει προς την αρνητική πλευρά και δεν μπορούν να αποκλειστούν πιο δυσμενή σενάρια».

«Οι διαταραχές στην ενέργεια και στη ναυσιπλοΐα αναδιαμορφώνουν ταχύτατα τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», πρόσθεσε ο ναυτιλιακός όμιλος στην έκθεσή του.

«Μετά τους πρόσφατους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές, η σύγκρουση αποτελεί ακόμη ένα καμπανάκι αφύπνισης για την ανάπτυξη νέων εργαλείων που θα καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές και για τη διαμόρφωση νέων στρατηγικών με στόχο τον περιορισμό μελλοντικών διαταραχών», επεσήμανε.

Πηγή: skai.gr


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΗΠΑ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Ο Τζος Χακ ανέλαβε και επίσημα την ηγεσία της Διπλωματικής Αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα

16/10/2026 | 15:00
Εργασίες του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community), με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την ίδρυσή της στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Τσάφος υποδέχθηκαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση, Dan Jοrgensen, τον γενικό διευθυντή της Ενεργειακής Κοινότητας, Artur Lorkowski, καθώς και τους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος των Συμβαλλόμενων Μερών της Ενεργειακής Κοινότητας. Η Συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας υπογράφηκε στην Αθήνα το 2005, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς, την προσέλκυση επενδύσεων και την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, μέσα από την ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Featured

Συνάντηση Παπασταύρου με τον γερουσιαστή Ρικ Σκοτ – «Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο»

16/10/2026 | 10:13
Featured

Στρατιωτικά Σχέδια ΗΠΑ: Στο Στόχαστρο του Πενταγώνου οι Ιρανικές Υποδομές με τη «Μητέρα Όλων των Βομβών»

15/10/2026 | 14:03
Featured

Υπό έρευνα θέτουν οι Δημοκρατικοί την Κίμπερλι Γκιλφόιλ – Η επιστολή που έστειλαν

10/10/2026 | 11:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Αραβική τηλεόραση: Συμφωνία για σταδιακό άνοιγμα του Ορμούζ εντός ωρών - Σήμερα αναμένεται απάντηση της Τεχεράνης στις ΗΠΑ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ: Πληρωμές 30 Οκτωβρίου, Α21 και αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου – Προγράμματα με ενισχύσεις έως 17.000 ευρώ

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Δημοσκόπηση Marc: Σταθερά μεγάλη διψήφια η διαφορά για τη Ν.Δ., στο 4,2% το κόμμα Κασιδιάρη

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Κερδισμένος ο Μητσοτάκης από την κόντρα Ανδρουλάκη – Τσίπρα

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Δημοσκόπηση ALCO: Ισχυρό προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ από την ΕΛΑΣ τρίτο το ΠΑΣΟΚ

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • GOOGLE – 15 Οκτωβρίου 2026: Έρχεται μεγάλο Core Update; Τι λένε οι ειδικοί και τι αλλάζει για τους εκδότες

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Ο Τσίπρας φοβάται τον Κασσελάκη – Γιατί «καίγεται» για τη δεύτερη κάλπη και θέλει την «εξόντωση» Ανδρουλάκη

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ: Αναδρομικά από 480€ έως 4.800€ στα παραδείγματα – Επικουρικές, επανυπολογισμοί και νέα πλατφόρμα ΕΦΚΑ

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch