: Στο δυναμικά αναπτυσσόμενο και γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον, οι σύγχρονες και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις που μπορούν να εφαρμόσουν την αμυντική πολιτική με σταθερότητα και σύνεση αποτελούν έναν πυλώνα ευημερίας και ασφάλειας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκπληρώνοντας αποτελεσματικά τη δύσκολη και περίπλοκη αποστολή τους, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη κάθε χώρας απαλλαγμένης από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Η ιστορία ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες πρέπει να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους από την αρχή της ύπαρξης τους, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα των προαναφερθέντων απόψεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (ΛΔΑ) στις 28 Μαΐου 1918, ένα από τα βασικά καθήκοντά της ήταν η δημιουργία στρατού. Η νεογέννητη δημοκρατία χρειαζόταν έναν στρατό που θα προστατεύει τόσο την εσωτερική τάξη όσο και τα σύνορα της χώρας από τις εξωτερικές απειλές.
Στις 26 Ιουνίου, η ΛΔΑ θεμελίωσε τον πρώτο της τακτικό στρατό, το Ειδικό Ένοπλο Σώμα του Αζερμπαϊτζάν. Ο σχηματισμός των εθνικών στρατιωτικών μονάδων έσωσε το Μπακού και τις γειτονικές του επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν από την ξένη κατοχή, διαδραματίζοντας έτσι έναν κρίσιμο ρόλο στην προστασία της εθνικής κρατικής υπόστασης, του απαραβίαστου των συνόρων και της διασφάλισης της ασφάλειας.

Παρά τον ηρωισμό των εθνικών στρατιωτικών μονάδων τον Απρίλιο του 1920, η ΛΔΑ καταλήφθηκε από τις μπολσεβικές δυνάμεις και το Αζερμπαϊτζάν αργότερα ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του κράτους στα τέλη του 20ου αιώνα, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τον σχηματισμό του εθνικού στρατού. Ο σχηματισμός των στρατιωτικών δυνάμεων του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν είναι συνδεδεμένο με το όνομα Χέινταρ Αλίγιεφ που επέστρεψε στην εξουσία το 1993. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Αργότερα, σύμφωνα με το διάταγμά του το 1998, η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, και έκτοτε γιορτάζεται στο Αζερμπαϊτζάν.

Σήμερα η συμβολή των του Αζερμπαϊτζάν στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα συνεχίζει να αυξάνεται. Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ορισμένες ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Από τον Σεπτέμβριο του 1999, οι ειρηνευτικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν έχουν υπηρετήσει στις Δυνάμεις Διεθνούς Συνασπισμού στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, επιθυμούν να αναπτύξουν μια διμερή στρατιωτική συνεργασία βασισμένη στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους. Οι κύριες κατευθύνσεις αυτής της συνεργασίας μπορεί να είναι η στρατιωτική εκπαίδευση και η στοχοθετημένη εκπαίδευση προσωπικού, η υλικοτεχνική υποστήριξη, οι επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης, η διαχείριση κρίσεων και η στρατιωτική ιατρική.