Ο Ρον Κλάιν, επιλογή του Μπάιντεν για τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Μπάιντεν θα συναντηθούν την προσεχή εβδομάδα με την Pfizer αλλά και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να προετοιμάσουν το “δύσκολο έργο” της διανομής του εμβολίου και της επίτευξης εκτεταμένου εμβολιασμού, με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 245.000 Αμερικανούς και έχει οδηγήσει εκατομμύρια άλλους στην ανεργία.

Ο Κλάιν προέτρεψε, μάλιστα, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει την απρόσκοπτη μετάβαση της προεδρίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Μπάιντεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ότι παρότι ο Μπάιντεν επικράτησε στις προσεχείς προεδρικές εκλογές του Τραμπ, κερδίζοντας μια σειρά κρίσιμες πολιτείες αλλά και τη λαϊκή ψήφο (με 5,5 εκατ. ψήφους), ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του, κάνοντας λόγο για νοθεία και έχοντας ήδη ασκήσει προσφυγές αμφισβητώντας τα εκλογικά αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες.

Μιλώντας στο NBC ο Κλάιν τόνισε ότι “τα μηνύματα του Τραμπ στο Twitter δεν κάνουν πρόεδρο ή όχι τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό το αποφάσισε ο αμερικανικός λαός”, σχολιάζοντας την απόφαση της General Services Administration, επικεφαλής της οποίας είναι άνθρωπος του Τραμπ, να μην αναγνωρίσει την εκλογή Μπάιντεν, μπλοκάροντας έτσι την πρόσβαση του νεοεκλεγέντα προέδρου και της ομάδας του στις πληροφορίες αλλά και στην χρηματοδότηση που παρέχεται συνήθως προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της διακυβέρνησης.

Ο Κλάιν κάλεσε μάλιστα την υπηρεσία να αναγνωρίσει και επισήμως την εκλογή του Μπάιντεν στην προεδρία, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αρχίσει να λαμβάνει ο νέος πρόεδρος τις καθημερινές ενημερώσεις πριν αναλάβει τα καθήκοντά του αλλά και για να διευκολυνθεί ο συντονισμός του με την τρέχουσα ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.