Το Ισλαμικό Κράτος εκτός από όπλα και βόμβες προσπαθεί να βελτιώσει τις δυνατοτήτες του σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η διαθεσιμότητα των “εργαλείων” και των “υπηρεσιών” που υπάρχουν στον “υπόκοσμο του κυβερνοχώρου” θα επιτρέψουν στο Ισλαμικό Κράτος να ενισχύσει περαιτέρω τις υπάρχουσες ικανότητές του,υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Stratfor.
Όπως επισημαίνει “η προπαγάνδα είναι πάρα πολύ σημαντική για το Ισλαμικό Κράτος. Μέρος της αποστολής του είναι να πείσει τον κόσμο ότι είναι τόσο επικίνδυνο όσο ισχυρίζεται ότι είναι.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας
Η ανάληψη “ευθύνης” για τις επιθέσεις στο Παρίσι από το Ισλαμικό Κράτος διαδόθηκε μέσω δημοφιλούς υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων, που επιτρέπει end-to-end κρυπτογραφημένη επικοινωνία, επισημαίνει το Stratfor.
Ένα μήνα νωρίτερα, μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους είχαν αρχίσει να ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές του να χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία.
Η διαδικτυακή παρουσία του ισλαμικού κράτους άρχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς το 2014.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει πράγματι δώσει κάποια προσοχή στην ανάπτυξη των τεχνικών χρήσης μέσων μαζικής επικοινωνάις σ “απευθείας σύνδεσης”.
Μέσα κοινωνική δικτύωσης
Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι τζιχαντιστές έχουν στραφεί στο Διαδίκτυο για τη διάδοση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ισχυρή και αποτελεσματική σε απευθείας σύνδεση μηχανή μέσων ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένων των Twitter και Facebook.
Τον Μάρτιο, το Brookings Institution έκανε την εκτίμηση ότι υπήρχαν 46,000-90,000 λογαριασμούς του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2014. Πρόκειται για ένα μικρό αριθμό σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των χρηστών του Twitter: 307 εκατομμύρια. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός των λογαριασμών είναι αρκετός για να ανυψώσει συστηματικά την προπαγάνδα του ισλαμικού κράτους στο επίπεδο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η ικανότητα του ισλαμικού κράτους να στηρίξει μια αποτελεσματική παρουσία στα social media δείχνει αξιοσημείωτο βαθμό οργανωτικής πολυπλοκότητας.
Τον Μάρτιο, το “Ισλαμικό Κράτος Hacking Division” δημοσίευσε μια λίστα με 100 ονόματα και προσωπικά στοιχεία που οι hackers ισχυρίστηκαν ότι ανήκαν σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταβάλει προσπάθειες για να εκπαιδεύσει τους υποστηρικτές του σχετικά με την ορθή επιχειρησιακή ασφάλεια και κυκλοφορεί ένα εγχειρίδιο για την ασφάλεια των επικοινωνιών . Το εγχειρίδιο περιέχει πολλές πρακτικές και προτάσεις, πολλές από τις οποίες αντέγραψε από άλλο εγχειρίδιο. Αν και είναι απίθανο να ματαιώσει τελικά στοχευμένες προσπάθειες επιτήρησης δυτικών υπηρεσίων πληροφοριών , οι πρακτικές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια για οργανισμούς επιβολής του νόμου.
Ισλαμικό Κράτος Hacking
Παρά τις ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος όπως το «Ισλαμικό Κράτος Hacking Division” ή το “Cyber του Χαλιφάτου,« δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμη σε θέση να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο όνομα του ισλαμικού κράτους δεν πραγματοποιήθηκαν, από τους υποστηρικτές της ομάδας. Τον Απρίλιο, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5Monde υπέστη πολλές κυβερνοεπιθέσεις με στόχο λογαριασμούς κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και την ιστοσελίδα του σταθμού. Οι δράστες φέρεται να σχετίζονταν με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά μέχρι τον Ιούνιο, οι γαλλικές αρχές πίστευαν ότι οι επιτιθέμενοι ήταν στην πραγματικότητα ρωσοι χάκερς.
Το Ισλαμικό Κράτος κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι σε θέση να εκτελεί ακόμη θεαματικές πράξεις cyberterrorism, όπως η στόχευση υποδομών ζωτικής σημασίας. Η ομάδα θα επικροτούσε τέτοιες δυνατότητες, αλλά μέχρι σήμερα η χρήση του κυβερνοχώρου έχει κυρίως ψυχολογικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, δίνει έμφαση στη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της στον κυβερνοχώρο και γι΄ αυτό έχει “προσλάβει” ειδικευμένα άτομα. Τον Οκτώβριο, οι αρχές της Μαλαισίας συνέλαβαν τον Αρντίτ Ferizi, έναν χάκερ από το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή προσωπικών πληροφοριών στις ΗΠΑ.
Ο Ferizi φέρεται να έδωσε πληροφορίες σε ένα μέλος του ισλαμικού κράτους,τον Junaid Hussain, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στις 25 Αυγούστου στη Raqqa,της Συρίας.
Επόμενα βήματα
Το Διαδίκτυο έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για το Ισλαμικό Κράτος. Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες του ισλαμικού κράτους να προσλάβει χάκερ για να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις χαμηλού επιπέδου, είναι πιθανό ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει μεγαλύτερες δυνατότητες που θα βοηθήσουν να οργανώσει online επικοινωνίες και να φθάσει στο σημείο να εκτελεί καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις.
Δυνατότητες για την εκτέλεση cyberterrorism δεν θα πρέπει απαραίτητα να προέρχονται μέσα από το Ισλαμικό Κράτος. Υπάρχει μια ακμάζουσα μαύρη αγορά, όπου τα εργαλεία που προορίζονται για τη διάπραξη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο για οικονομικό κέρδος, όπως η κλοπή τραπεζικών εντολών ή η εγκατάσταση malware που κατέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή για την ομηρία ενός θύματος για λύτρα, μπορούν να αγοραστούν ή ακόμα και να ενοικιαστούν.
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Η ύπαρξη αυτής της αγοράς σημαίνει ότι ομάδες τζιχαντιστών, όπως το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσαν να προσλαμβάνουν ένα πρόσωπο με τα απαραίτητα προσόντα .