Το Ισραήλ απέρριψε με δριμύτητα την ιδέα, που αποδίδεται στη Γαλλία, της ανάπτυξης διεθνών παρατηρητών στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ για την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης.
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητεί τρόπους για επέμβαση στις ανησυχητικές εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα στη Γερμανία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Μέση Ανατολή για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.
Η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο αραβικός τομέας της πόλης, ο οποίος κατελήφθη και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, βρίσκονται στο κέντρο μίας βίαιης κλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες που δημιουργεί φόβο για την έκρηξη μίας νέας παλαιστινιακής ιντιφάντα.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους που πετούν πέτρες και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι καθημερινές από την 1η Οκτωβρίου, οι αμοιβαίες επιθέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών εποίκων συνεχείς και ένα κύμα επιθέσεων με μαχαίρι νεαρών Παλαιστινίων κατά ισραηλινών στρατιωτικών, αστυνομικών και εβραίων πολιτών έχει προκαλέσει νευρικότητα έως και κύμα πανικού στο Ισραήλ.
Οι συνήθως πολυσύχναστοι δημόσιοι χώροι στην Ιερουσαλήμ ήταν σήμερα έρημοι, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί μαζικά.
Ο δήμος του Τελ Αβίβ απαγόρευσε την είσοδο στα σχολεία των μελών του προσωπικού που είναι επιφορτισμένα με την καθαριότητα την ώρα της παρουσίας των μαθητών, για τον φόβο επιθέσεων. Το μέτρο αφορά “τόσο τους άραβες όσο και του εβραίους υπαλλήλους”, διευκρίνισε εκπρόσωπος του δήμου. Οι Ισραηλινοί Αραβες (17,5% του πληθυσμού), είναι ισραηλινοί πολίτες και αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία του μη διδακτικού προσωπικού που απασχολείται στα ισραηλινά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η βία έφθασε στη Λωρίδα της Γάζας, απομονωμένη εξαιτίας του ισραηλινού, αλλά και του αιγυπτιακού αποκλεισμού, στις 9 Οκτωβρίου. Έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το κλείσιμο του μοναδικού περάσματος ανάμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα και τον ισραηλινό έδαφος, τουλάχιστον για τη σημερινή ημέρα. Η μόνη εξαίρεση γίνεται για τα ανθρωπιστικά περιστατικά.
Από την 1η οκτωβρίου, 41 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους πολλοί δράστες επιθέσεων, και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί. Παράλληλα, επτά Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματισθεί.
Στη Δυτική Οχθη, σπουδαστές ταλμουδικής σχολής της Ιερουσαλήμ σώθηκαν από παλαιστίνιους αστυνομικούς από λιντσάρισμα όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με οργισμένο πλήθος Παλαιστινίων επιχειρώντας να φθάσουν μέχρι τον Τάφο του Ιωσήφ για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, έπειτα από τον εμπρησμό της Παρασκευής.
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι, δεδομένης της συγκυρίας, η έλευση τριάντα εβραίων σπουδαστών στον Τάφο του Ιωσήφ “ήταν απολύτως ανεύθυνη” και θα μπορούσε “να έχει τραγική κατάληξη”.
Ο εμπρησμός του χώρου ενίσχυσε τους φόβους για την ενίσχυση του θρησκευτικού χαρακτήρα της σύγκρουσης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί “με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση της έντασης και της βίας στους Αγίους Τόπους”.
Η διεθνής κοινότητα, αλλά και ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, παρακολουθούν ανήμποροι την έκρηξη ενός κινήματος, κυρίως νέων, Παλαιστινίων, εκτός κεντρικού ελέγχου, απελπισμένων από την κατοχή , τον εποικισμό και ενθαρρυμένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θρησκευτικά συνθήματα.
Ενα από τα αίτια της έντασης είναι η υπεράσπιση της Πλατείας των Τζαμιών, ιερού τόπου του ισλάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι επιδιώκει την μεταβολή των ρυθμίσεων που διέπουν τον χώρο, που θεωρείται ιερός και από τους εβραίους.
Σύμφωνα με το στάτους κβο, οι εβραίοι μπορούν να επισκεφθούν την Πλατεία συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν τους επιτρέπεται να προσευχηθούν εκεί. Οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσευχηθούν εκεί οποιαδήποτε ώρα, αλλά η πρόσβαση στον χώρο υπόκειται σε περιορισμούς εκ μέρους των Ισραηλινών που ελέγχουν την είσοδο στην Πλατεία των Τζαμιών.
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για πρόθεση μεταβολής του στάτους κβο, πράγμα που αρνήθηκε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα, που αποδίδεται στη Γαλλία και περιέχεται σε κείμενο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περί διεθνούς παρουσίας στην Πλατεία των Τζαμιών.
“Το Ισραήλ απορρίπτει τη γαλλική πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι δεν κάνει καμία μνεία στην υποκίνηση βίας και στην τρομοκρατία των Παλαιστινίων”, είπε, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών έφθασε μέχρι τη διατύπωση κατηγορίας κατά της Γαλλίας ότι “ανταμείβει την (παλαιστινιακή) τρομοκρατία”.