ΡΩΣΙΑ: Μετά από 19 μήνες σφοδρών μαχών, η στρατηγικής σημασίας πόλη Τσάσιβ Γιαρ στο Ντονμπάς κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας φάσης στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Το κόστος για την κατάληψη αυτής της μικρής αλλά εξαιρετικά οχυρωμένης πόλης ήταν βαρύτατο: τουλάχιστον 20.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητες στρατιωτικές πηγές, οι ουκρανικές απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Η πόλη είχε μετατραπεί από το 2022 σε κάστρο αντίστασης. Το ανάγλυφο της περιοχής, οι λόφοι και τα οχυρωμένα υπόγεια συστήματα είχαν σχεδιαστεί με τη βοήθεια Δυτικών στρατιωτικών συμβούλων, καθιστώντας το Τσάσιβ Γιαρ κομβικό κρίκο στην άμυνα του Ντονμπάς. Η σημασία της κατάληψής του είναι καθοριστική: μετά από αυτό ακολουθεί πεδινό έδαφος που οδηγεί προς τις πόλεις-κλειδιά Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ.
Καταρρέει η πρώτη γραμμή του Κιέβου
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η κατάληψη της πόλης ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Οι τελευταίες ουκρανικές ομάδες που είχαν απομείνει στο δυτικό όριο του Τσάσιβ Γιαρ εκκαθαρίστηκαν ή παραδόθηκαν. Παρότι η Ουκρανία δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, αρκετοί φιλοουκρανικοί λογαριασμοί και ανεξάρτητοι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πτώση της πόλης.
Ο Ρώσος αξιωματούχος Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram πως «η πόλη πλέον είναι σταθερά υπό ρωσικό έλεγχο, με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν αποσυρθεί προς Κονσταντινόβκα και Σλοβιάνσκ».
Οι μάχες και οι απώλειες – Μαρτυρίες επιζώντων
Η ρωσική κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Vesti Nedeli, μεταδίδει συνεντεύξεις κατοίκων της πόλης, που δηλώνουν πως περίμεναν τον ρωσικό στρατό ως «απελευθερωτή». Η ηλικιωμένη Νατάλια, με δάκρυα στα μάτια, αναφέρει: «Ζήσαμε στα υπόγεια, ακούγοντας βομβαρδισμούς για μήνες. Θέλουμε μόνο ειρήνη».
Στο έδαφος, η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Αξιωματούχος της Ουκρανικής Πολεμικής Διοίκησης που μίλησε στην Interfax-Ukraine εκτίμησε ότι πάνω από 24 ουκρανικές ταξιαρχίες πολέμησαν στην πόλη και γύρω από αυτήν, δείγμα του πόσο σημαντική θεωρούνταν στρατηγικά από το Κίεβο.
Δυτικά ερωτήματα για τη ρωσική καθυστέρηση
Αναλυτές στη Δύση απορούν γιατί η Ρωσία καθυστέρησε τόσο πολύ να καταλάβει το Τσάσιβ Γιαρ, μια πόλη πολύ μικρότερη από τη Μαριούπολη. Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου (ISW) σημειώνουν ότι η υπεράσπιση του Ντονμπάς από την Ουκρανία στηρίχθηκε σε οχυρώσεις επιπέδου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στοές, αποθήκες, κρυψώνες, ηλεκτρονική παρακολούθηση και drone αναγνώρισης.
Το Κίεβο έδωσε υπεράνθρωπη μάχη για να κρατήσει την πόλη και αναλώθηκε σε αποστολές αυτοκτονίας και συνεχείς αναπληρώσεις δυνάμεων, στέλνοντας μονάδες από το Κουπιάνσκ, το Σούμι και το Ντνίπρο, περιοχές που τώρα απογυμνώνονται επιχειρησιακά.
Ο επόμενος στόχος: Κονσταντινόβκα – Σλαβιάνσκ – Κραματόρσκ
Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις ήδη προετοιμάζουν επίθεση προς την Κονσταντινόβκα, που βρίσκεται 15 χλμ δυτικά του Τσάσιβ Γιαρ. Αν αυτή πέσει, τότε θα ακολουθήσουν οι δίδυμες πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ από νότια και ανατολικά.
Η περιοχή αποτελεί την τελευταία οργανωμένη γραμμή άμυνας του Κιέβου στο Ντονμπάς. Αν οι Ρώσοι καταφέρουν να διεισδύσουν και εκεί, θα έχουν πλήρως ελέγξει το βιομηχανικό και ενεργειακό κέντρο της ανατολικής Ουκρανίας.
Το ερώτημα: Πού θέλει να σταματήσει ο Πούτιν;
Αναλυτές σε διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters και το Associated Press αναφέρουν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τα στρατηγικά σχέδια του Πούτιν. Ωστόσο, αρκετοί εκτιμούν ότι ο ποταμός Δνείπερος ίσως αποτελεί την τελική γραμμή προέλασης για τις ρωσικές δυνάμεις.
Παράλληλα, το Al Jazeera μεταδίδει ότι η ρωσική πλευρά αξιολογεί τοπικές εκεχειρίες, μόνο σε περιοχές που έχει ήδη καταλάβει, επιχειρώντας de facto αναγνώριση νέων συνόρων χωρίς επίσημη συμφωνία.
Η Ουκρανία σε κρίσιμη καμπή
Το Τσάσιβ Γιαρ, με όλα τα ιστορικά και στρατιωτικά του χαρακτηριστικά, ήταν περισσότερο σύμβολο αντίστασης παρά απλώς μια πόλη. Η πτώση του, όμως, αποδεικνύει πως η ρωσική επιμονή αποδίδει στρατηγικά αποτελέσματα, ακόμη και με τεράστιο κόστος.
Η Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή: με μετωπική σύγκρουση να πλησιάζει τις καρδιές του Ντονμπάς, οι επιλογές περιορίζονται. Θα υπάρξει αντεπίθεση; Θα επιλεγεί διαπραγμάτευση; Ή μπαίνουμε στην τελική φάση ενός πολέμου φθοράς;
Το tilegrafimanews.gr θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα μεταδίδει τις κρίσιμες πληροφορίες πρώτης γραμμής.