Η τουρκική αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την παρουσία βρετανικού πολεμικού πλοίου στη Ρόδο, νησί που, σύμφωνα με τις τουρκικές αξιώσεις, πρέπει να παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένο βάσει διεθνών συμφωνιών.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Το γεγονός αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην τουρκική πολιτική σκηνή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον Ερντογάν για υποχώρηση σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας.
Ο Γιανκί Μπαγτζιόγλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο έδεσε στη Ρόδο, παραβιάζοντας, κατά την άποψη της Τουρκίας, το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς του νησιού. «Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών έχει πλέον εξαφανιστεί από την ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μπαγτζιόγλου, προσθέτοντας πως μαζί με αυτό, η Τουρκία έχει χάσει επίσης την ευκαιρία να διεκδικήσει πιο έντονα την κυριαρχία των νησιών που αμφισβητεί στο Αιγαίο.
Αυτή η κριτική της αντιπολίτευσης αντανακλά μια ευρύτερη δυσαρέσκεια στην τουρκική κοινωνία και πολιτική σκηνή σχετικά με την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ειδικά σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις με την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει αποτύχει να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στα κρίσιμα αυτά ζητήματα, αφήνοντας περιθώρια για αμφισβητήσεις από την ελληνική πλευρά και τους δυτικούς συμμάχους της.
Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι μια παλιά διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία συχνά υποστηρίζει ότι τα νησιά, όπως η Ρόδος, πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, επικαλούμενη τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, τονίζει ότι το δικαίωμα αυτοάμυνας των νησιών είναι αδιαμφισβήτητο, ειδικά ενόψει των διαρκών απειλών που αντιμετωπίζει από την Τουρκία, η οποία διατηρεί σημαντική στρατιωτική δύναμη απέναντι από το Αιγαίο.
Επιπλέον, η παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, όπως το βρετανικό πλοίο στη Ρόδο, θεωρείται από πολλούς στην Τουρκία ως απόδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι ο Ερντογάν, παρά τις προσπάθειες του να προβάλει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, φαίνεται να έχει χάσει την ευκαιρία να επιβάλει τους δικούς του όρους σε σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα.
Παράλληλα, ο Μπαγτζιόγλου κατέκρινε και την απουσία προόδου στις έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί πεδίο έντονων διεκδικήσεων μεταξύ της Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Η τουρκική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα διεθνή στηρίγματα για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που θα ενισχύσουν τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή.
Αυτό το κλίμα κριτικής προς τον Ερντογάν εντείνεται όσο πλησιάζουν οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία. Η εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Δύση αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης, καθώς η αντιπολίτευση επιχειρεί να πείσει τους Τούρκους ψηφοφόρους ότι η πολιτική του Ερντογάν έχει αποτύχει να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Επιπλέον, η ένταση στο Αιγαίο και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για την τουρκική κοινή γνώμη, η οποία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Καθώς η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και οι διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας είναι τεταμένες, η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις αδυναμίες για να πλήξει την εικόνα του Ερντογάν και να ενισχύσει τη δική της θέση ενόψει των εκλογών.
Το βρετανικό πολεμικό πλοίο στη Ρόδο γίνεται έτσι αφορμή για ένα ακόμα κεφάλαιο στην πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία, με την αντιπολίτευση να προσπαθεί να κερδίσει έδαφος σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και εθνικά φορτισμένα ζητήματα της τουρκικής πολιτικής σκηνής.
⚓️ Gayri Askeri Statüdeki (GASA) Rodos adasına İngiliz muhribi liman ziyareti.
⚓️ Mutlaka diplomatik yollardan protesto ediliyordur ama;
Akdeniz’deki sondaj/araştırma faaliyetleri , egemenliği tartışmalı adalar gibi GASA konusu da gündemden düşürüldü. https://t.co/JqSfqtNJ9q— Yankı Bağcıoğlu (@YankiBagcioglu) October 20, 2024