Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ενεργειακός βραχνάς για τον Ερντογάν

Newsroom από Newsroom
30/05/2018 19:47
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
52
SHARES
111
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το μεγάλο παιχνίδι με τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παίζεται σε παρασκηνιακό επίπεδο, με την Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο τομέας της ενέργειας έχει γίνει θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων που τα επόμενα χρόνια μπορεί να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Στην Αγκυρα έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την προσέγγιση του Ισραήλ σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και φυσικά η Ελλάδα. Αρθρο της εφημερίδας Sözcü έγραφε πρόσφατα ότι η Τουρκία αποδυναμώνεται στην περιοχή και τη θέση της παίρνει η Ελλάδα: ««Αυτό το διάστημα το Ισραήλ έχει πολύ στενές σχέσεις με τις αραβικές χώρες κυρίως τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Επίσης το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία με την ‘ε/κ πλευρά’ και την Ελλάδα για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Με αυτήν τη συμφωνία η Τουρκία έχασε την θέση της στη Μεσόγειο για την ενέργεια. Παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η ‘ε/κ πλευρά’ συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες φυσικού αέριου ενώ ένας από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της είναι το Κατάρ που είναι στενός φίλος του AKP».

Κακές σχέσεις με ΗΠΑ

Οι αναλυτές μάλιστα δε διστάζουν να συνδέσουν τις κινήσεις του Ισραήλ με τις κακές σχέσεις που έχει πλέον η Ουάσιγκτον με την Αγκυρα και τις συχνές παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ ο οποίος αναφέρεται συχνά στη θέση της χώρας μας στη Μεσόγειο κι επικρίνει τις έρευνες της Τουρκίας για το φυσικό αέριου που πραγματοποιούνται ανοιχτά της Κύπρου. «Λόγω της 16ετούς διακυβέρνησης του AKP δημιουργήθηκε συμμαχία Ελλάδος, ‘ε/κ πλευράς’, Ισραήλ, σε σχέση με τη μεταφορά του φυσικού αέριου της Μεσογείου στην Ευρώπη και παρά το υψηλό κόστος υπεγράφη η εν λόγω συμφωνία», αναφέρει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι αν επιτρέψει να προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς αυτή να λαμβάνει μέρος, τότε θα χάσει την περιφερειακή ισχύ της και θα απομονωθεί. Εξ’ ου και οι απειλές αλλά και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση των Αμερικανών και των Γάλλων να προστατεύσουν με πολεμικά πλοία τις γεωτρήσεις που προωθούν εταιρείες τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δύο είναι τα βασικά σημεία που τρομάζουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο είναι ο αγωγός EastMed το οποίον επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Γ. Αναστασάκη, η συνολική απόσταση σε ευθεία μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Ιταλίας είναι πάνω από 1.520 χιλιόμετρα, αλλά αυτή η απόσταση θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε περίπτωση κατασκευής του αγωγού λόγω του ανάγλυφου του βυθού. Είναι σαφές πως ούτε το μήκος του αγωγού και, ως εκ τούτου, ούτε το κόστος μπορεί να υπολογιστεί σήμερα, αλλά σίγουρα θα είναι ψηλό. Περαιτέρω, πρόβλημα θεωρείται και το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές βάθους στον θαλάσσιο βυθό. Πέραν από όλα αυτά, είναι και το θέμα της ασφάλειας του αγωγού και, λόγω του μεγάλου μήκους, το κόστος και γι’ αυτό το ζήτημα θα είναι υψηλό.

Το αέριο

Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει, σύμφωνα με το hellasjournal το γεγονός ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου αναμένεται πως η ExxonMobil θα «τρυπήσει» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι Αμερικανοί υπολογίζουν πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αερίου στον βυθό της κυπριακής θάλασσας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο που δραστηριοποιούνται. Πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία ευνοεί τη βιομηχανία υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG), με την κατασκευή εργοστασίου στην Κύπρο. Οι Αμερικανοί με τους Καταριανούς θέλουν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος ως προς την επιλογή της μεταφοράς αερίου με αγωγού μέσω Τουρκίας.

Σε καμία περίπτωση δεν συζητά αυτή την επιλογή λόγω κυρίως της συμπεριφοράς του Ερντογάν έναντι της χώρας του, αλλά και γενικότερα. Κι αυτό παρόλο που πριν μερικά χρόνια το Ισραήλ φλέρταρε με αυτή την επιλογή, ακόμη κι εάν αυτό χρειαζόταν να γίνει παρακάμπτοντας τη Λευκωσία. Σήμερα αυτή η επιλογή δεν «παίζει». Ούτε για το Ισραήλ, ούτε για άλλους βασικούς παίκτες.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και γι’ αυτό κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Αισθάνεται ότι χάνει τη δύναμή της και μένει έξω από το παιχνίδι καθώς τα δεδομένα αλλάξουν ραγδαία, γράφει το in.gr.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΔΙΕΘΝΗΕΝΕΡΓΕΙΑΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

14/09/2026 | 14:00
Featured

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο – Δύο εμπλοκές με οπλισμένα F-16 και 10 παραβιάσεις

12/09/2026 | 08:00
Featured

Παραλήρημα Τσελίκ κατά Ελλάδας και Μητσοτάκη: «Η συμμαχία με το Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά»

11/09/2026 | 08:00
Featured

Απειλές Ερντογάν: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι σε εχθρικές ενέργειες στην περιοχή μας»

07/09/2026 | 19:01
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τι καιρό θα κάνει αύριο Πέμπτη 31 Μαΐου 2018


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Γιατροί-«Βαμπίρ» στην Καρνεάδου: Το «χρυσό πελατολόγιο» της ελίτ και οι έρευνες μετά τον θάνατο Μαζωνάκη

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΡΕΙΑΣ: Πληρωμές 25 και 29 Σεπτεμβρίου – Ποιοι κρατούν το 70%

    76 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Στη νέα λίστα 37.003 συντάξεις – Αυξήσεις έως 240 ευρώ και 10 παραδείγματα

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Γιορτή σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, εορτολόγιο: Άγιος Νικήτας ο Γότθος ο Μεγαλομάρτυρας

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Κουφονικολάκου κατά Βορίδη-Μαρινάκη για το επίδομα ανεργίας: «Είναι στρατηγική του Μητσοτάκη»

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Τσουκαλάς για Μαρινάκη: «Αν η Θάτσερ άκουγε για επίδομα ανεργίας δύο μηνών, θα έλεγε ότι είναι πολύ προχωρημένο»

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • Πιερρακάκης: Αλίμονο αν η αντιπολίτευση χρειαστεί να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, επτά από τα μέτρα Ανδρουλάκη κοστίζουν 6 δισ. ευρώ ετησίως

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch