ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ: Αμφιλεγόμενος νόμος ο οποίος επιτρέπει στους ιερωμένους να τελούν τους πολιτικούς γάμους στην Τουρκία τέθηκε σε ισχύ, μετά την υπογραφή του από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη δημοσίευση του από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το μέτρο ως απειλή για τα κοσμικά θεμέλια του κράτους.
Βάσει του νόμου αυτού, οι μουφτήδες, ιερωμένοι που απασχολούνται από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), είναι πλέον εξουσιοδοτημένοι να ενώνουν επισήμως τα ζευγάρια.
Έως τώρα, η αποστολή αυτή ήταν αρμοδιότητα των ληξιάρχων, με τους ιερωμένους να είναι αρμόδιοι για την ένωση των ζευγαριών μόνο ενώπιον του Θεού με τελετή που δεν είχε καμιά νομική ισχύ.
Για την κυβέρνηση, αυτό το νέο μέτρο έχει στόχο να προσφέρει περισσότερες επιλογές και να μειώσει τις προθεσμίες για τη γαμήλια ένωση. Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι αρχές, οι γάμοι που τελούνται από τους ληξιάρχους παραμένουν έγκυροι.
Ωστόσο η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, εκτιμά ότι το κείμενο αυτό συνιστά την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον εξισλαμισμό της Τουρκίας.
[irp posts=”157866″ name=”Τουρκία Νέα: Ολοκληρώθηκε η αγορά S400 από τη Ρωσία”]
«Το AKP υιοθέτησε ένα μέτρο, ακόμα ένα, που υπονομεύει τα κοσμικά θεμέλια του κράτους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεζγκίν Τανρικουλού, βουλευτής του CHP, εκφράζοντας τον φόβο ότι η επιλογή ενός προσώπου να το παντρέψει ή όχι ένας μουφτής μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα που θα λαμβάνεται υπόψη από έναν εργοδότη.
«Θα υπάρξει θρησκευτική πίεση επί των συμπολιτών μας», καταγγέλλει ο κ. Τανρικουλού, ο οποίος εκτιμά εξάλλου ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τους γάμους παιδιών, ένα φαινόμενο που συνεχίζεται σε ορισμένα τμήματα της χώρας.
Ισχυρός άνδρας της Τουρκίας από το 2003, πρώτα πρωθυπουργός και από το 2014 πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν κατηγορείται τακτικά ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία και την κοσμική δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Οι κυβερνήσεις του AKP, του οποίου πρόεδρος από τον Μάιο του 2017 είναι ξανά ο πρόεδρος Ερντογάν, σταδιακά κατήργησαν την απαγόρευση της μαντίλας στους κρατικούς θεσμούς και επέτρεψε στις γυναίκες να κυκλοφορούν καλυμμένες μέσα στα πανεπιστήμια, στο κοινοβούλιο, ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες, μεταφέρει το naftemporiki.gr.
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ