Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Ερντογάν κοιτάζει προς τα Βαλκάνια

Newsroom από Newsroom
23/04/2017 17:50
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τουρκία τώρα: Το μακρύ χέρι της Τουρκίας απλώνεται στα Βαλκάνια και μετά το δημοψήφισμα εντείνεται η ανησυχία για τη στάση του Ερντογάν στην περιοχή.

Οι συνέπειες, ο αντίκτυπος και οι προεκτάσεις του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ως προς τη μεγάλη εικόνα της θέσης του Ερντογάν στην εσωτερική πολιτική σκηνή και τις σχέσεις με την ΕΕ, έχουν εν πολλοίς αναλυθεί σε βάθος.

Μία παράμετρος όμως, που ακόμα δεν έχει τύχει της προσοχής των αναλυτών και που αφορά άμεσα τη χώρα μας είναι η στάση του Ερντογάν εφεξής απέναντι στα Βαλκάνια, όπως επισημαίνει το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για την τουρκική πολιτική στάση και φιλοσοφία εδώ και χρόνια τα Βαλκάνια είναι πολιτισμικά και πολιτικά ευαίσθητες περιοχές υψηλής προτεραιότητας, υπενθυμίζει καταρχήν στην ανάλυση του το Δίκτυο, όπως σημειώνει το news247.gr.

Κυρίως από τη δεκαετία του 90 και εφεξής, τα Βαλκάνια θεωρούνται ως “φυσική ενδοχώρα” της Τουρκίας όσο υπερβολικό και αν ακούγεται. Η Τουρκία έχει συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής, στις προσπάθειες για ειρήνευση και έχει παίξει ρόλο στην εγκαθίδρυση θεσμών όπως: Southeast European Cooperative Initiative, Stability Pact, South-East European Cooperation Process, and NATO-led South East Europe Initiative.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο, το λεγόμενο soft power (ήπια ισχύς) της Τουρκίας στην περιοχή είναι αρκετά ευδιάκριτο.

“Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που όχι μόνο καταγράφουν ρεκόρ τηλεθέασης, αλλά υποδόρια περνούν το τουρκικό μοντέλο ζωής που είναι μία μείξη Ισλάμ, ανάπτυξης και παράδοσης. Επίσης, σχεδόν όλες οι χώρες δεν χρειάζονται βίζα για ταξίδια στην Τουρκία, ενώ τουρκικά σχολεία και πανεπιστήμια λειτουργούν στην περιοχή”, αναφέρει η σχετική ανάλυση.Η γεωγραφική εγγύτητα των Βαλκανίων και της Τουρκίας λειτουργεί ενισχυτικά για το εμπόριο καθώς περίπου 150.000 τουρκικά φορτηγά περνούν κάθε χρόνο τα βαλκανικά σύνορα.

Το εμπόριο ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Τουρκία από 3 δισ δολλάρια το 2000 ανήλθε στα 19 δισ το 2011.

Το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έσπευσαν ασμένως να πανηγυρίσουν την πύρρειο νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Bakir Izetbegović, του Βόσνιου που συμμετέχει στην τριμερή προεδρία της χώρας και Προέδρου του Κόμματος της Δημοκρατικής Δράσης.

Το αποτέλεσμα χαιρετίστηκε επίσης από τον Sulejman Ugljanin, τον Επικεφαλής του Βοσνιακού Εθνικού Συμβουλίου, ένα αντιπροσωπευτικό σώμα της βοσνιακής μειονότητας στη Σερβία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κάθε νίκη του Ερντογάν είναι νίκη των Βόσνιων της περιοχής του Σαντσάκ (σέρβική περιοχή, πρώην τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν από την αρχή της πολιτικής του καριέρας στήριζε στα Βαλκάνια όσους θεωρούσε ότι αποτελούν τη συνέχεια της οθωμανικής παράδοσης, εκτιμά το Δίκτυο.

Υπενθυμίζει χαρακτηριστικά ότι ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας Alija Izetbegović, που πέθανε το 2003, είπε ότι “αφήνω τη Βοσνία στα χέρια του Ερντογάν”.

“Με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις του Ερντογάν με την ΕΕ και τις ΗΠΑ που διογκώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι αρκετά εύλογη η στήριξη των Μουσουλμάνων της Σερβίας και της Βοσνίας στον Ερντογάν και τούμπαλιν. Και εκείνοι έχουν λόγο να ενισχύσουν τις νεο -οθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν στα Βαλκάνια και εκείνος πλέον στο βαθμό που δεν νιώθει δεσμευμένος από τις δυτικές του σχέσεις”, εκτιμά το Δίκτυο στην ανάλυση του και προειδοποιεί:

[irp posts=”125515″ name=”Τουρκία τώρα-Δημοψήφισμα: Στην δικαιοσύνη η αντιπολίτευση για νοθεία”]

“Εάν οι σχέσεις με την ΕΕ παγώσουν περαιτέρω και αν η ΕΕ δεν δώσει σαφή δείγματα ευρωπαϊκής προοπτικής και ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων, η Τουρκία θα έχει κίνητρο να προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική της σφαίρα επιρροής στα Βαλκάνια, διχάζοντας την περιοχή ανάμεσα στην κλονιζόμενη από τις κρίσεις ΕΕ και την κατ επίφαση (τουλάχιστον μέχρι να φανεί η εξέλιξη της οικονομίας) περιφερειακή δύναμη που λογίζεται η Τουρκία.”

Το Δίκτυο τονίζει ότι δεν είναι καθόλου αμελητέο γεγονός η «εξαγωγή» τουρκικών κομμάτων στα Βαλκάνια.

Μία έδρα στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, έχει και το εκεί τουρκικό κόμμα, με επίσημη ονομασία: «KDTP – Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου – Kosova Demokratik Türk Partisi», και 7.879 ψήφους (1%).

Στην δε Βουλγαρία, η διαμάχη σε σχέση με την εξωτερική πολιτική του παλαιού «Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», προκάλεσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού με φιλοτουρκικές διαθέσεις, με το όνομα: «Δημοκράτες για Υπευθυνότητα, Ελευθερία και Ανοχή» (DOST).

Προβλεπει δε ότι στο ίδιο πλαίσιο αναζωπύρωσης του νεο – οθωμανισμού θα ενταχθούν και άλλες δύο σφαίρες επιρροής της Τουρκίας, ο Καύκασος και η Μ. Ανατολή.

“Είναι σφόδρα πιθανό στήριξη στις βλέψεις του Ερντογάν να δούμε και από την Αλβανία, το Κόσσοβο και τη Δυτική FYROM. Οι Αλβανοί άλλωστε είναι για τον Ερντογάν στρατηγικός εταίρος στην περιοχή”, εκτιμά επίσης το Δίκτυο.

Η ανάλυση δεν παραγνωρίζει ότι σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα του Ερντογάν είναι το εσωτερικό μέτωπο, δηλαδή η οικονομία, οι εσωτερικές ισορροπίες και αργότερα τα Βαλκάνια.

Προβλέπει όμως ότι: “Καθώς θα προχωρά η σταδιακή εσωτερική διαδικασία ελέγχου της χώρας, τα Βαλκάνια θα αποτελέσουν πεδίο εύκολης άσκησης νεο – οθωμανικών τάσεων και εξαγωγής μεγαλοϊδεατισμού.”

Ετικέτες: ΒΑΛΚΑΝΙΑΔΙΕΘΝΗΕρντογάνΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ
Προηγούμενο Άρθρο

Κηδεία Στάθη Ψάλτη: Τη Δευτέρα (24/4) δημοσία δαπάνη στο Ζωγράφου

Επόμενο Άρθρο

Αποκάλυψη: Οι Γερμανοί παρακολουθούσαν όλη την Ευρώπη

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μπαράζ σεισμών στην Τουρκία – Μετά τα 6,2 και 5 Ρίχτερ

23/04/2025 | 15:11
Featured

Επίθεση τουρκικών ΜΜΕ στον Νίκο Δένδια για την επίσκεψή του στη νήσο Παναγιά: «Είναι κατεχόμενο νησί»

21/04/2025 | 16:00
Featured

Ο Τραμπ εύχεται καλό Πάσχα σε όλους, «ακόμη και στους τρελούς ακροαριστερούς και τον ηλίθιο Μπάιντεν»

20/04/2025 | 19:56
HOT NEWS

Τουρκία: Στις επάλξεις η αντιπολίτευση – Εργάζεται για την εκμετάλλευση της σύλληψης Ιμάμογλου

19/04/2025 | 17:00
Featured

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο – Το προεδρικό διάταγμα

18/04/2025 | 20:13
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αντίδραση της Άγκυρας στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας: «Αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο»

17/04/2025 | 20:00
Featured

Νέα αντίδραση από την Τουρκία για τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό : Μονομερείς ενέργειες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές

17/04/2025 | 15:00
Featured

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τώρα να δημοσιεύσει το χάρτη

17/04/2025 | 10:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Αποκάλυψη: Οι Γερμανοί παρακολουθούσαν όλη την Ευρώπη


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Αβάσταχτος πόνος: Δεύτερη τραγωδία για την οικογένεια του 27χρονου Θοδωρή στη Ηλεία

    392 shares
    Share 157 Tweet 98
  • Τελική πρόταση Τραμπ για Ουκρανία: «Αναγνωρίστε την Κριμαία, παγώστε τη γραμμή μετώπου» – Χάρτης και παρασκηνιακές πιέσεις

    316 shares
    Share 126 Tweet 79
  • Αττική Οδός: Νεκρός ο 21χρονος μοτοσικλετιστής στο τροχαίο με το αυτοκίνητο – Η μηχανή του πήρε φωτιά

    284 shares
    Share 114 Tweet 71
  • ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: «Δεν είναι για όλους – αλλά όσοι είναι μέσα θα πάρουν έως 18.000€»: Τα αναδρομικά 2025 με λίστα και οδηγό επιβίωσης

    204 shares
    Share 82 Tweet 51
  • Νέο Επίδομα Ανεργίας ΔΥΠΑ έως 1.295€: Ποιοι Δικαιούνται και Πώς Υπολογίζεται – Όλα τα Επιδόματα Ανέργων 2025

    245 shares
    Share 98 Tweet 61
  • Πόρτες ανοιχτές στο Δημόσιο: Οι 20.000+ θέσεις ΑΣΕΠ που τρέχουν ή έρχονται – Ο πλήρης οδηγός για αιτήσεις

    161 shares
    Share 64 Tweet 40
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ – Έρχονται ενισχύσεις και αποζημιώσεις: Όλες οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ μέχρι Ιούνιο και οι ευκαιρίες στη Μεταποίηση με έως 75%

    139 shares
    Share 56 Tweet 35
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch