Τουρκία: Το νέο εργοστάσιο της Volkswagen που η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει στη χώρα, φαίνεται πως απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Τα πανίσχυρα εργατικά σωματεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεσμεύτηκαν χθες να εμποδίσουν το σχέδιο της Volkswagen να κατασκευάσει εργοστάσιο αξίας 1,3 δισ. ευρώ στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.
«Θέλω να το πω πολύ καθαρά: οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πρόκειται να εγκρίνουν (το σχέδιο) για όσο διάστημα προσπαθεί η Τουρκία να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους με πόλεμο και πίεση», δήλωσε χθες ο Μπερντ Οστερλοχ, επικεφαλής όλων των εργατικών σωματείων της Volkswagen παγκοσμίως, μιλώντας σε εφημερίδα των εργαζομένων. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου έχει βάλει από τον Οκτώβριο στον πάγο το σχέδιο για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία και τη διεθνή ένταση που αυτή προκάλεσε. Η εισβολή έγινε μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τα τουρκικά στρατεύματα που πέρασαν τα σύνορα και ανάγκασαν την κουρδική πολιτοφυλακή να αποτραβηχτεί από την περιοχή. Το σχέδιο της Volkswagen ήταν το εργοστάσιο που θα κατασκεύαζε στην Τουρκία να παράγει 300.000 αυτοκίνητα τον χρόνο και να αποτελέσει βάση για την επέκταση της γερμανικής εταιρείας στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Η κατασκευή του εργοστασίου θα αποτελούσε μεγάλο επίτευγμα για την κυβέρνηση Ερντογάν, ο οποίος θέλει απεγνωσμένα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις μετά τη νομισματική κρίση του 2018 και την οικονομική ύφεση που τη διαδέχθηκε.
Την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Volkswagen, Φρανκ Βάλτερ, είχε δηλώσει ότι ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είχε προσθέσει πως η γερμανική εταιρεία δεν πιέζεται χρονικά ώστε να αναζητήσει εναλλακτικές χώρες για την κατασκευή του εργοστασίου και ότι οι στόχοι παραγωγής μπορούν κάλλιστα να καλυφθούν από το εργοστάσιο της VW στη Σλοβακία αλλά και σε άλλες χώρες. Η διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων της Volkswagen, Μπερντ Οστερλαχ, δήλωσε ακόμα στην εφημερίδα των εργαζομένων της ότι στις κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας για την κοινωνική συνεισφορά των εργοστασίων της αναφέρεται σαφώς πως απαιτείται «ένα περιβάλλον σταθερότητας και αξιοπιστίας». Στη Volkswagen, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επηρεάζουν σημαντικά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων της εταιρείας. Τα εργατικά σωματεία διαθέτουν τις μισές από τις θέσεις του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας και έχουν σημαντικά δικαιώματα αρνησικυρίας, αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”.