Τουρκία: Μέσα στον ορυμαγδό των απειλών και παρανομιών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο γύρω από την ενέργεια, είναι δύσκολο για ένα πολίτη να εκτιμήσει την ουσία των πραγμάτων.
Πάντως, η Τουρκία έχει αντιληφθεί τη δυναμική για ανακατανομή ρόλων και για ανατροπή των δυσβάσταχτων δεδομένων ισχύος εναντίον μας. Αυτή η ενεργειακή δυναμική έφερε τις τουρκικές αντιδράσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, επειδή δημιουργείται μια πρωτόγνωρη σύγκλιση συμφερόντων και συνεργασιών που η Τουρκία πασκίζει να αποτρέψει με επεμβάσεις και απειλές, ιδιαίτερα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθώς οι εξελίξεις προχωρούν, η ίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου στο Κάιρο, με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος και Παλαιστίνη), μπορεί να καταστήσει την ενέργεια πηγή ευημερίας, ασφάλειας και συνεργασίας, όπως λειτούργησε αρχικά η βιομηχανία χάλυβα και σιδήρου στα πρώτα βήματα της ΕΕ. Τις τελευταίες μέρες, η Τουρκία υποχρεώθηκε να στραφεί με απειλές, δημόσια πλέον, εναντίον των διαφόρων εταιριών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ (σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα). Αφού απέτυχε να τις απομακρύνει, παρά το μέγεθος της και τα «δώρα» που τους πρόσφερε, τώρα τις θεωρεί «εχθρό»!
Οι δυνατότητες ενός ευρωβουλευτή είναι περιορισμένες, αλλά ο καθένας οφείλει να συμβάλει στο έπακρον των δυνατοτήτων του. Προς το σκοπό αυτό, η συμμετοχή του καθενός μας σε Αντιπροσωπείες και Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, όπως η παρουσία μου στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ για την Ευρω-Μεσογειακή Συνέλευση και στην Αντιπροσωπεία με το Ισραήλ, μπορεί να εξυπηρετήσουν τους στόχους μας.
Οι εταιρείες ενέργειας επενδύουν στην αξιοπιστία μας να παραμείνουμε σταθεροί. Με πρωτοβουλία μου, σε μερικές βδομάδες θα έχουμε στην Κύπρο συνέδριο με κάθοδο ευρωπαϊκών και διεθνών ενεργειακών κολοσσών, ανάμεσά τους οι εταιρείες που ο Ερντογάν απειλεί. Δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία.
Ενώ το καθεστώς Ερντογάν ανακαλύπτει νέους «εχθρούς», ο μεγαλύτερος εχθρός της Τουρκίας είναι ο εαυτός της που ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο με βάση τα επεκτατικά της σχέδια και μονομερή συμφέροντα. Συνεπώς, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να επιδιώκει μέσω διαπραγματεύσεων τη λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα οφείλει να ενδυναμώνει (όπως κάθε άλλο κράτος) την ισχύ της, πολιτικά, αμυντικά, διπλωματικά, οικονομικά.
Πρέπει επιτέλους να επανεξετάσουμε την οικοδόμηση της άμυνάς μας σε σχέση με τις απειλές και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις συνεργασίες/συμμαχίες ιδιαίτερα εντός ΕΕ με κυρίαρχο ρόλο στη Γαλλία για ευνόητους λόγους. Αυτό είχε διορατικά επιδιώξει ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά οι επόμενοι το ακύρωσαν. Χωρίς ενδυνάμωση μας, το δυσβάσταχτο ανισοζύγιο εναντίον μας θα καθορίσει το πλαίσιο υποταγής ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)/Huffintonpost.gr