Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία τώρα: Νέες απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο

Newsroom από Newsroom
13/07/2017 18:29
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τουρκία: Η Τουρκία θα λάβει μέτρα την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Όπως είπε, τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ακιντζί: Η τουρκική πλευρά επέδειξε «ευελιξία»
Τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι θέλει να εξηγήσει στον γ.γ. του ΟΗΕ τους λόγους για τους οποίους δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε, στη Διάσκεψη υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Ο ίδιος έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς στους οποίους δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως θεωρεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη «συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές λόγω του ρόλου τους στη προσπάθεια για επίλυση». Το βασικό, συνέχισε, είναι τι θα γίνει αύριο. «Είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό» είπε.

Για το θέμα της παρουσίας των στρατευμάτων σημείωσε ότι «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών». «Στη Διάσκεψη δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα» επισήμανε, ενώ έκανε λόγο για «χάσμα».

Όπως υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση».

[irp posts=”140050″ name=”Κυπριακό: Επίθεση Κοτζιά στην Τουρκία”]

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση, είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα τουρκοκυπριακά κόμματα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ίσων με τους Ελληνοκύπριους και ότι δεν πρόκειται να γίνουν «μπάλωμα» σε αυτούς, αλλά «ούτε και πρόκειται να εγκρίνουν μια σχέση που θα τους μετατρέπει σε επαρχία της Τουρκίας».

Στον απόηχο των εξελίξεων στο Κυπριακό, κύκλοι της τουρκοκυπριακής αριστεράς και των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης συζητούν το ενδεχόμενο της παραίτησης του Μουσταφά Ακιντζί. Η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, επικαλούμενη εκπρόσωπους της τουρκοκυπριακής αριστεράς, γράφει ότι το 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί ανέλαβε την ηγεσία της κοινότητας του με την υπόσχεση ότι θα έφερνε την λύση του Κυπριακού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Έχοντας αποτύχει σε αυτό τον στόχο του, σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παραμονή του κ. Ακιντζί στο ανώτατο αξίωμα της κοινότητας του», υποστηρίζουν Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι και υποστηρικτές της τουρκοκυπριακής αριστεράς. Το περιβάλλον του Ακιντζί αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Ωστόσο, συνεργάτες του αναφέρονται στον ρόλο που διαδραματίζει ο Ακιντζί στο πολιτικό σκηνικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας και επισημαίνουν ότι, αν αποχωρήσει από προσκήνιο, η «συγκυβέρνηση» της τουρκοκυπριακής δεξιάς θα έχει την δυνατότητα να προβάλει την ατζέντα της ανενόχλητη μέχρι τις «βουλευτικές εκλογές» του επόμενου έτους.

«Πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας»
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και στη διάθεση των πλευρών. Προφανώς, «πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλες τις πλευρές» ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στο Κραν Μοντάνα δήλωσε πως «ήταν ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών ότι η διαφορά ήταν ακόμα αρκετά μεγάλη και η Διάσκεψη έπρεπε να κλείσει». Σε ερώτηση για την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Στέφαν Ντουζαρίκ, ανέφερε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά», προσθέτοντας, ότι «προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

«Θα δούμε τι θα γίνει. Εμείς θα επιμένουμε», δήλωσε σχολιάζοντας τη θέση της Τουρκίας ότι θα πρέπει πλέον να αναζητηθεί μια λύση του Κυπριακού εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασε επίσης, την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.

Ετικέτες: ΔΙΕΘΝΗΕλλάδαΚυπριακόΤΟΥΡΚΑΙ ΤΩΡΑΤΟΥΡΚΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Αμερικανικό LNG και πυρηνικοί αντιδραστήρες στην ατζέντα των σχέσεων με τις ΗΠΑ

23/09/2025 | 20:00
Featured

Ερντογάν για συνάντηση με τον Τραμπ: «Θα διαπραγματευθώ την απόκτηση F-35»

23/09/2025 | 12:10
Featured

Ελλάδα – Τουρκία: Ποιος είναι απομονωμένος; Διπλωματικά παζάρια, στρατιωτικές ισορροπίες και οι προειδοποιήσεις σεισμών 7 Ρίχτερ

21/09/2025 | 13:22
HOT NEWS

Ερντογάν: Πιστεύω ότι η συνάντηση με τον Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό των πολέμων στην περιοχή μας

20/09/2025 | 12:10
Load More
Επόμενο Άρθρο

Superleague: Αυτή είναι η κλήρωση του πρωταθλήματος


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμοί στην Ελλάδα: Τι προειδοποιούν τα διεθνή κέντρα – 4,8 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος και φόβοι για επόμενα χτυπήματα

    1924 shares
    Share 770 Tweet 481
  • Ασκηση Παρμενίων αύριο σε όλη τη χώρα – Τι ώρα θα ηχήσουν οι σειρήνες

    348 shares
    Share 139 Tweet 87
  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025: ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ – Οι ημερομηνίες πληρωμών και τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι

    289 shares
    Share 116 Tweet 72
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΝΕΑ: 1.068 εστίες, 300.000 ζώα θανατώθηκαν – Χτύπημα στους κτηνοτρόφους και μπλόκο στο καλαμπόκι από την ευλογιά των προβάτων

    223 shares
    Share 89 Tweet 56
  • Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι άρπαξαν 15χρονο μαθητή – Ζήτησαν λύτρα 10.000 ευρώ

    219 shares
    Share 88 Tweet 55
  • ΑΓΡΟΤΕΣ -ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΠΕΚΕΠΕ για την ειδική ενίσχυση βάμβακος 2025 και οι πρώτες τιμές στην αγορά από  39,5 έως  44 λεπτά/κιλό

    197 shares
    Share 79 Tweet 49
  • Γιορτή σήμερα 23 Σεπτεμβρίου, εορτολόγιο: Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)

    167 shares
    Share 67 Tweet 42
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch