Τουρκία τώρα
Οι τουρκικές αρχές διέταξαν σήμερα τη σύλληψη 84 ανθρώπων, περιλαμβανομένων υπαλλήλων της αμυντικής βιομηχανίας Aselsan, στο πλαίσιο της έρευνας για το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Μετά τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή της επιχείρησης οι μετοχές της ASELSAN έπεσαν αρχικά μέχρι και 5,24% για να ανακάμψουν αργότερα (στις 1030 ώρα Ελλάδος) μειωμένες κατά περίπου 0,7%. Η ASELSAN δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις τους που πραγματοποίησαν σε 86 περιοχές τεσσάρων επαρχιών, μετέδωσε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι 43 από τους ύποπτους έχουν ήδη συλληφθεί.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι «ηγήθηκαν ή υπήρξαν μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».
Από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και έπειτα οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει, απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 120.000 ανθρώπους περιλαμβανομένων στρατιωτών, αξιωματικών της αστυνομίας, καθηγητών, δικαστών και δημοσιογράφων και έχουν επισήμως συλλάβει σχεδόν 40.000 ανθρώπους. Χιλιάδες υπάλληλοι έχουν έκτοτε επιστρέψει στις θέσεις τους.
[irp posts=”116569″ name=”Τουρκικές προκλήσεις τώρα – Ειρωνία και επίθεση Τσαβούσογλου στον ΠτΔ”]
Εταιρείες που έχουν διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχουν επίσης γίνει στόχοι της επιχείρησης.
Επίσης κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων εταιρειών, ως επί το πλείστον μικρών επαρχιακών επιχειρήσεων.
Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.
Τον Ιανουάριο η αστυνομία συνέλαβε τον ανώτερο νομικό σύμβουλο και έναν πρώην εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας Dogan, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της χώρας.
Η κυβέρνηση έχει επίσης διορίσει διαχειριστές σε πολλές εταιρείες μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων που έχει εκδώσει έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τα γεγονότα του Ιουλίου επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για τη θέσπιση νέων νόμων μέσω διαταγμάτων και να περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όπου κρίνει εκείνη απαραίτητο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ