Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία τώρα: Οι απειλές πολέμου στο Αιγαίο

Newsroom από Newsroom
01/11/2018 14:17 - Ενημέρωση 04/11/2018 12:51
Ενημερώθηκε: 04/11/2018 12:51:48
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ: Σε μια από τις κρισιμότερες και πιο επικίνδυνες φάσεις μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις γεωτρήσεις που ξεκινούν οι Τούρκοι. Προς το παρόν στη δική του ΑΟΖ, έξω από την Αττάλεια, αλλά διεκδικώντας ρόλο «χωροφύλακα» σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανατριχίλα άλλωστε προκαλούν οι ευθείες απειλές πολέμου που εξαπολύουν Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και το νέο στρατιωτικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» που εμφάνισαν εσχάτως τα «γεράκια» της Αγκυρας.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ. Και είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος βάζει στο τραπέζι τη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς να τους ρωτήσουν.

Είναι μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μια χρονική στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα στα οποία θέλουν να έχουν λόγο και οι Τούρκοι.

Δικαιώματα παντού

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ακάρ εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Τουρκίας να προστατεύσει «με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προσθέτοντας πως «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε». Όπως είπε, η Τουρκία «δίνει μεγάλο αγώνα» για την υπεράσπιση των «δικαιωμάτων» της σε αυτές τις θάλασσες.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚP, Oμάρ Τσελίκ, επανέλαβε τις απειλές πως σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια «η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά».

Χθες και σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «κόκκινο συναγερμό» των βάσεων της Τουρκίας στα παράλια, νοτίως της χώρας, με τα πολεμικά αεροσκάφη να είναι σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν τον «Πορθητή» που ξεκινά γεωτρήσεις στον κόλπο της Αττάλειας.

Και γεννά πολλά ερωτήματα αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθεί πολεμικό σκηνικό καθώς κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Αγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ. Προφανώς και συνδέεται με την ετοιμότητα της ExxonMobil να προχωρήσει σε έρευνες στο οικόπεδο 10 αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να βρεθούν στην περιοχή ρωτώντας μόνο τους… ιδιοκτήτες κι όχι τους Τούρκους. Οι τελευταίοι θέλουν να πιέσουν και τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ) αλλά και τους ξένους κολοσσούς, ότι χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει καμιά γεώτρηση.

Ωστόσο, έπειτα από μια περίοδο νηνεμίας, μετά και την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη, η Αγκυρα αποφάσισε να βάλει «μπουρλότο» ξανά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλοντας να μπλοκάρει αφενός τις γεωτρήσεις χωρίς την άδειά της και στέλνοντας αφετέρου μήνυμα στην Ελλάδα να μην τολμήσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα γιατί ισχύει το casus belli. Ενα θέμα που ανακινήθηκε λόγω της προχειρότητας και χάριν εντυπωσιασμού, από την πλευρά των κ. Κοτζιά και Τσίπρα.

Ασκήσεις προετοιμασίας

Όπως αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, Ολοκληρώθηκαν χθες όλες οι ασκήσεις προετοιμασίας εντός και εκτός Κύπρου που προέβλεπε το πρόγραμμα γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, ως τελευταίο βήμα πριν την έλευση του γεωτρύπανου και έναρξη της πρώτης από τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10
πρόκειται για ασκήσεις σε διάφορα σενάρια, που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά θέματα ασφάλειας και προστασίας γεωτρύπανου, προσωπικού και περιβάλλοντος, αλλά και αντιμετώπισης ατυχημάτων.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν σχεδόν όλα τα μέσα που θα αξιοποιηθούν στη γεώτρηση, όπως και υπεργολάβοι που ανέλαβαν διάφορες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, στην Κύπρο και στην περιοχή Ζυγίου – Λεμεσού, έγιναν ασκήσεις με ειδικό σκάφος όπως και συνοδευτικό, για άμεση αντίδραση και εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης τυχόν διαρροών καυσίμων ή χημικών κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, ακόμα και υπό συνθήκες πολύ δυνατών ανέμων και κυμάτων στην ανοικτή θάλασσα. Ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητας για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών έγιναν και από τα ειδικά σκάφη θαλάσσιας υποστήριξης που από μέρες βρίσκονται στην Κύπρο και έχουν προχωρήσει στις προετοιμασίες για να εξυπηρετήσουν και εφοδιάσουν το γεωτρύπανο κατά τη διαδικασία σταθεροποίησης και έναρξης της πρώτης γεώτρησης.

Στις ασκήσεις αυτές περιλαμβάνονται και μέτρα προστασίας των ερευνών από πιθανές τουρκικές απειλές, γράφει το in.gr.

Ετικέτες: ΑιγαίοΔΙΕΘΝΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδαΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ – Τυχερό μου αστέρι

02/07/2025 | 00:13
HOT NEWS

Alex Rasov

01/07/2025 | 23:45
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Για τις 8 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη του CHP

01/07/2025 | 11:00
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/07/2025 | 00:15
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΑΣΕΠ: Πως θα γίνουν οι προσλήψεις για το "Βοήθεια στο Σπίτι"


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • «Καλό ταξίδι, Ηρώ»: Το tilegrafimanews.gr αποχαιρετά τη δημοσιογράφο Ηρώ Καριοφύλλη – Θλίψη στον ALPHA και τον δημοσιογραφικό κόσμο

    479 shares
    Share 192 Tweet 120
  • Βροχή πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία: Μαζική επίθεση σε Κριμαία, Ντονέτσκ και Ροστόφ – Αντίδραση Μόσχας και φόβοι για κλιμάκωση

    426 shares
    Share 170 Tweet 107
  • Ρύθμιση για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: Τι προβλέπει – 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

    397 shares
    Share 159 Tweet 99
  • Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: Σε κόκκινο συναγερμό το Παρίσι – Σε ύψιστη επιφυλακή οι Αρχές σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία

    353 shares
    Share 141 Tweet 88
  • Φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους καπνούς – Μήνυμα του 112 «κλείστε πόρτες και παράθυρα»

    303 shares
    Share 121 Tweet 76
  • 1.128 ευρώ ανά αγρότη στα Βιολογικά – Ποιοι πληρώνονται τον Ιούλιο, τι ισχύει για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025

    286 shares
    Share 114 Tweet 72
  • Συγκλονίζει η ανάρτηση της Σοφίας Καλογήρου: Ο αποχαιρετισμός στην Εισαγγελία και το μήνυμα στον γάμο του ανιψιού της με φόντο τη θυσία του γιου της

    280 shares
    Share 112 Tweet 70
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch