ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ: Σε μια από τις κρισιμότερες και πιο επικίνδυνες φάσεις μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις γεωτρήσεις που ξεκινούν οι Τούρκοι. Προς το παρόν στη δική του ΑΟΖ, έξω από την Αττάλεια, αλλά διεκδικώντας ρόλο «χωροφύλακα» σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ανατριχίλα άλλωστε προκαλούν οι ευθείες απειλές πολέμου που εξαπολύουν Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και το νέο στρατιωτικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» που εμφάνισαν εσχάτως τα «γεράκια» της Αγκυρας.
«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ. Και είναι η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος βάζει στο τραπέζι τη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανένα να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς να τους ρωτήσουν.
Είναι μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μια χρονική στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα στα οποία θέλουν να έχουν λόγο και οι Τούρκοι.
Δικαιώματα παντού
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ακάρ εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Τουρκίας να προστατεύσει «με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προσθέτοντας πως «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε». Όπως είπε, η Τουρκία «δίνει μεγάλο αγώνα» για την υπεράσπιση των «δικαιωμάτων» της σε αυτές τις θάλασσες.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚP, Oμάρ Τσελίκ, επανέλαβε τις απειλές πως σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια «η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά».
Χθες και σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «κόκκινο συναγερμό» των βάσεων της Τουρκίας στα παράλια, νοτίως της χώρας, με τα πολεμικά αεροσκάφη να είναι σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν τον «Πορθητή» που ξεκινά γεωτρήσεις στον κόλπο της Αττάλειας.
Και γεννά πολλά ερωτήματα αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθεί πολεμικό σκηνικό καθώς κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Αγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ. Προφανώς και συνδέεται με την ετοιμότητα της ExxonMobil να προχωρήσει σε έρευνες στο οικόπεδο 10 αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών να βρεθούν στην περιοχή ρωτώντας μόνο τους… ιδιοκτήτες κι όχι τους Τούρκους. Οι τελευταίοι θέλουν να πιέσουν και τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ) αλλά και τους ξένους κολοσσούς, ότι χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει καμιά γεώτρηση.
Ωστόσο, έπειτα από μια περίοδο νηνεμίας, μετά και την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη, η Αγκυρα αποφάσισε να βάλει «μπουρλότο» ξανά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλοντας να μπλοκάρει αφενός τις γεωτρήσεις χωρίς την άδειά της και στέλνοντας αφετέρου μήνυμα στην Ελλάδα να μην τολμήσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα γιατί ισχύει το casus belli. Ενα θέμα που ανακινήθηκε λόγω της προχειρότητας και χάριν εντυπωσιασμού, από την πλευρά των κ. Κοτζιά και Τσίπρα.
Ασκήσεις προετοιμασίας
Όπως αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, Ολοκληρώθηκαν χθες όλες οι ασκήσεις προετοιμασίας εντός και εκτός Κύπρου που προέβλεπε το πρόγραμμα γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, ως τελευταίο βήμα πριν την έλευση του γεωτρύπανου και έναρξη της πρώτης από τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10
πρόκειται για ασκήσεις σε διάφορα σενάρια, που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά θέματα ασφάλειας και προστασίας γεωτρύπανου, προσωπικού και περιβάλλοντος, αλλά και αντιμετώπισης ατυχημάτων.
Στις ασκήσεις συμμετείχαν σχεδόν όλα τα μέσα που θα αξιοποιηθούν στη γεώτρηση, όπως και υπεργολάβοι που ανέλαβαν διάφορες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, στην Κύπρο και στην περιοχή Ζυγίου – Λεμεσού, έγιναν ασκήσεις με ειδικό σκάφος όπως και συνοδευτικό, για άμεση αντίδραση και εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης τυχόν διαρροών καυσίμων ή χημικών κατά τη διάρκεια της γεώτρησης, ακόμα και υπό συνθήκες πολύ δυνατών ανέμων και κυμάτων στην ανοικτή θάλασσα. Ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητας για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών έγιναν και από τα ειδικά σκάφη θαλάσσιας υποστήριξης που από μέρες βρίσκονται στην Κύπρο και έχουν προχωρήσει στις προετοιμασίες για να εξυπηρετήσουν και εφοδιάσουν το γεωτρύπανο κατά τη διαδικασία σταθεροποίησης και έναρξης της πρώτης γεώτρησης.
Στις ασκήσεις αυτές περιλαμβάνονται και μέτρα προστασίας των ερευνών από πιθανές τουρκικές απειλές, γράφει το in.gr.