Το αδιέξοδο της τουρκικής εισβολής στη παραδέχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός , ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «», που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της στη βορειοδυτική στις 24 Αυγούστου 2016, ολοκληρώθηκε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο χαρακτήρισε «επιτυχή» την επιχείρηση και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία, αυτή δεν θα εντάσσεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οι εισέβαλαν στη βορειοδυτική δυτικά του Ευφράτη, συνεργαζόμενοι με συμμορίες Τουρκμένων και ισλαμιστών Σύρων μισθοφόρων τους που «υπάγονται» στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Όπως αναφέρει το tribune.gr αρχικά διακήρυξαν ότι στόχος τους ήταν η καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ωστόσο σύντομα «πρόσθεσαν» στους στόχους και τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, δηλαδή τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού.

Μετά την κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ στη βορειοδυτική Συρία από τους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να προελάσουν άλλο προς τον νότο επειδή τους έκλεισε τον δρόμο ο στρατός της Συρίας.

Διαβάστε επίσης:   Τουρκία: Προειδοποίηση μέσω ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ για τρομοκρατική επίθεση

Στη συνέχεια αποπειράθηκαν να κινηθούν ανατολικά, για να επιτεθούν στην πόλη Μανμπίτζ που ελέγχεται από τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, αλλά σύντομα εκεί αναπτύχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις εμποδίζοντας τους την προέλαση.

Μετά έκαναν μια απόπειρα να κινηθούν δυτικά, προς την επίσης υπό κουρδικό έλεγχο Εφρίν, αλλά αναπτύχθηκαν Ρώσοι στο πλευρό των Κούρδων.

Έχοντας απέναντί τους τον στρατό της Συρίας, τους Κούρδους της Συρίας, τους Αμερικανούς και τους Ρώσους οι Τούρκοι δεν είχαν καμία άλλη «επιλογή» από το να παραδεχθούν ότι τα όνειρά τους για οθωμανικές κατακτήσεις στη Συρία ναυάγησαν.

Στην πραγματικότητα η επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη» απέτυχε και έληξε επειδή η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι την «πάτησε».

ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ