Τουρκία: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα.
Σε ομιλία του την Τετάρτη στην πόλη Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι, αν επικρατήσει το «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας, ο οποίος αν υπερισχύσει το «evet» (ναι) στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα αποκτήσει εξουσίες που μέχρι σήμερα ασκεί ο πρωθυπουργός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «Μετά τις 16 Απριλίου, αν το επιτρέψει ο Θεός, το σχέδιο νόμου (για την θανατική ποινή) θα κατατεθεί στη Βουλή. Αν περάσει από τη Βουλή, εγώ θα το εγκρίνω. Η 16η Απριλίου θα είναι η ημέρα που αυτό θα αποφασιστεί».
Παρόλο, που η θανατική ποινή στην Τουρκία δεν εφαρμόζεται από το 1984, επίσημα καταργήθηκε το 2004, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, ο Ερντογάν φαίνεται ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου έγινε φανατικός υπέρμαχος για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Στην χθεσινή ομιλία του τόνισε πως αν η Βουλή δεν την εγκρίνει, τότε θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι με ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό της 16ης Απριλίου.
[irp posts=”123842″ name=”Τουρκία τώρα: Εκατοντάδες πρώην βουλευτές ψηφίζουν Όχι στο δημοψήφισμα”]
Καθώς, όμως το τοπίο για το επικείμενο δημοψήφισμα παραμένει θολό, στον χορό των δημοσκοπήσεων έχουν μπει και οι ταξιτζήδες της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah, στην Πόλη κυκλοφορούν περισσότερα από 17.000 ταξί και υπάρχουν 35.000 ταξιτζήδες, που κάθε μέρα έρχονται σε επαφή με τον απλό κόσμο αλλά και με πολιτικούς, γράφει το protothema.gr.
Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα στο «ναι», αρκετοί ταξιτζήδες στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψαν στην εφημερίδα πως, σύμφωνα με τις δικές τους «δημοσκοπήσεις», το «ναι» θα επικρατήσει με ποσοστό από 60% μέχρι 65%. Ο Νταβούτ, ένας 58χρονος οδηγός δήλωσε: «Θεωρώ ότι το «ναι» θα βρίσκεται γύρω στο 60 με 65%. Θα ψηφίσω «ναι» για τα παιδιά μου, το μέλλον τους και για την ευημερία της πατρίδας μου».